Ηλεία: Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης σε ποταμούς και χείμαρρους - Αυτοψία Κατσιφάρα

χθες Δευτέρα

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και συνεχίζει με νέο έργο που δρομολογεί. Στο πλαίσιο αυτό, χθες Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας βρέθηκε σε περιοχές όπου εκτελούνται εργασίες για τον καθαρισμό και διαμόρφωση των κοιτών και πρανών των ποταμών και χειμάρρων της Ηλείας,. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της εργολαβίας «Καθαρισμός – Συντήρηση και Αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων σε ποταμούς και χείμαρρους της Ηλείας», συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

Ο καθαρισμός και η διαμόρφωση των κοιτών και πρανών των ποταμών και χειμάρρων σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι στις προτεραιότητές μας. Λειτουργώντας προληπτικά επεμβαίνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο. Εδώ στην Ηλεία, όπου βρισκόμαστε σήμερα, τα συνεργεία εργάζονται μεθοδικά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε ποταμούς και χείμαρρους που έχουν σχετικά μεγάλη λεκάνη απορροής και στους οποίους εκδηλώνονται, κατά διαστήματα, πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, που βρέθηκε στον Ιάρδανο ποταμό, όπου οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης αντίστοιχες  επεμβάσεις έχουν υλοποιηθεί στον Ενιπέα και στους χείμαρρους Κουρτεσίου, Θολού και Ανηλίου, ενώ οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον Πηνειό, τον Πηνειακό Λάδωνα και τον χείμαρρο Άνυδρο. Για τις αμέσως επόμενες παρεμβάσεις, που θα γίνουν με την υπάρχουσα εργολαβία, σειρά παίρνουν οι ποταμοί  Βέργας, Σοχιά και Γκουρλέσας, Κλαδέος, οι διώρυγες  Τ23, Τ24 και οι χείμαρροι, Ρούσκουλας, Λατίφης, Κάμενας. Το συνολικό μήκος των ποταμών και χειμάρρων που γίνονται οι καθαρισμοί ανέρχεται σε  περίπου 25 χιλιόμετρα.

            Συγκεκριμένα,  γίνεται  καθαρισμός από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα των ποταμών και χειμάρρων. Οι επεμβάσεις εκτελούνται στα πιο ευαίσθητα τμήματα των παραπάνω υδατορρεμάτων και ιδιαίτερα εκεί όπου διέρχονται από οικισμούς και καλλιεργημένες περιοχές.

            Τον Περιφερειάρχη στην επίσκεψή του συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοί Παναγιώτης Πλατανιάς, Λάμπης Αριστειδόπουλος, η προϊσταμένη τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Π.Ε. Ηλείας Κατερίνα Αρκουμάνη.

 

Και νέο έργο για καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών

Υπενθυμίζεται ότι στην επόμενη συνεδρίασή του, την ερχόμενη Τετάρτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας καλείται να εγκρίνει την υποβολή νέας πρότασης τεχνικού δελτίου έργου για την συντήρηση, αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία προϋπολογισμού 7.000.000,00 ευρώ για την Αιτωλοακαρνανία, 5.200.000 ευρώ για την Αχαΐα και 4.000.000 ευρώ για την Ηλεία. Πρόκειται για τη νέα αρμοδιότητα που έφερε ο «Κλεισθένης» στις Περιφέρειες και αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων, για δράσεις προστασίας από τις πλημμύρες, που θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή των υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Άμεσα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προετοιμάστηκε, σχεδίασε το Πρόγραμμά της και προωθεί τις αποφάσεις για χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης