Τουρκικό Υπ. Εξωτερικών για απόφαση Κοντονή: "Η Ελλάδα που στήριξε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, συνεχίζει να δίνει άσυλο σε εγκληματίες"

ο υπουργός δικαιοσύνης "πάγωσε" την έκδοση του δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά

Οργισμένη είναι η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση του Σταύρου Κοντονή, να «παγώσει» την έκδοση του δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι τόνισε σύμφωνα με το real.gr πως «ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου… Η Ελλάδα που στο παρελθόν στήριξε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, συνεχίζει να δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους».

Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρουν ότι  η τελική απόφαση για μη έκδοση του 45χρoνου δημοσιογράφου και ιστορικού ήταν μονόδρομος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε ληφθεί απόφαση από την Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Προηγήθηκε αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου, που είχε πει «ναι» στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, με αποτέλεσμα ο 45χρονος να προχωρήσει σε απεργία πείνας.

Τελικά, ήρθε η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου στις 20 Ιουλίου, που τελικά οδήγησε στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την μη έκδοση του. Ο Καγιά συνελήφθη το 2015.

Ο Τουργκούτ Καγιά εργαζόταν ως δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στην Τουρκία.

Έχει υποστεί επανειλημμένα, σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης