4 Αυγούστου 1990 - Ανοίγει τις πύλες του το περίφημο Σπήλαιο ''Των Λιμνών'- ΦΩΤΟ

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς
Σαν σήμερα πριν  28 χρόνια  (4 Αυγούστου 1990), οι Καστριώτες,  ύστερα από μεγάλες προσπάθειες,  αγώνες και αγωνίες, πολλά εμπόδια και δυσκολίες,  που κράτησαν 26  ολόκληρα χρόνια, κατορθώσαμε να ανοίξουμε  τις κατάκλειστες για πολλούς αιώνες πύλες  του περίφημου  Σπηλαίου ''Των Λιμνών'’, που η φύση χάρισε στο χωριό μας ΚΑΣΤΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ!!    

Η πρωτοβουλία της ανακάλυψης του μυθικού Σπηλαίου ανήκει στον Καστριώτη Βασίλη Τεμπέλη, που μαζί με τον ξάδερφό του Παναγιώτη Γκλαβά και με τη βοήθεια και άλλων Καστριωτών, κατόρθωσαν ν’ ανέβουν, για πρώτη φορά , από αναβαθμίδα ύψους 9 μ.  στον άγνωστο μέχρι τότε πάνω ‘’όροφο’’ του ‘’τριώροφου’’ Σπηλαίου!!! 
Η εξερεύνηση του Σπηλαίου σε μήκος 1980 μ. έγινε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Αθηνών, που είναι και ο επίσημος ανάδοχός του, αφού το ‘’βάπτισε’’ σε ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ’’,  ενώ η  χαρτογράφηση    έγινε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε) και ειδικότερα από τη γνωστή   Σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου,στην οποία  ο Ε.Ο.Τ,   ανέθεσε και τη σύνταξη της   αρχικής  μελέτης αξιοποίησής του.  
Στο μεταξύ, το 1983, που ο Ε.Ο.Τ. είχε ήδη ξεκινήσει τα πρώτα έργα αξιοποίησης, το ΥΠ.ΠΟ με υπουργό την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ανακήρυξε  το Σπήλαιο Καστριών,  ως αρχαιολογικό χώρο  γιατί,  εκτός από το ότι, ταυτίζεται με το μύθο του Μελάμποδα και τις Προιτίδες,   έρευνες και ανασκαφές, που έγιναν  στη φυσική του  είσοδο και στο αρχικό τμήμα του,  από αρχαιολόγους  του ΥΠ.ΠΟ, έφεραν στο φως  σπάνια παλαιοντολογικά, ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα και γι’ αυτό    απαγόρευαν η  οποιαδήποτε παρέμβαση στο μνημείο αυτό της φύσης!  


Για το λόγο αυτό και για την αντιμετώπιση  αξεπέραστων προβλημάτων, που παρουσίαζε  η αξιοποίηση  του ιδιόρρυθμου αυτού  Σπηλαίου,  συστήθηκε ειδική Νομαρχιακή Επιτροπή αρμοδίων  επιστημόνων και  φορέων, (από  ΕΟΤ, ΥΠ.ΠΟ, Νομαρχ/κή Αυτοδιοίκηση κ.ά.). Συντονιστής – πρόεδρος της επιτροπής είχε την τιμή να είναι ο γράφων, ως πρόεδρος τότε  του π. Συλλόγου Καστριωτών Πάτρας ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ και μέλος της  Ε.Σ.Ε., που η αγάπη και η λατρεία του, στον τόπο μας και ιδιαίτερα στο αγαπημένο του Σπήλαιο, τον έκαναν να αφοσιωθεί, στο σημαντικό αυτό έργο, επί αρκετά χρόνια, έχοντας πάντα  συνεργασία, με τους εκάστοτε Νομάρχες και  π. Κοινοτάρχες Καστριών, καθώς και  με όλες τις  αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα όμως με την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου, της οποίας υπήρξε και ‘’Σπηλαιολογικός μαθητής’’, που μυήθηκε στα μυστικά των σπηλαίων! Για την αξιοποίηση του ‘’κρυμμένου αυτού θησαυρού’’ οι Καστριώτες προσέφεραν κτήματα, προσωπική εργασία, φιλοξενία, χρήματα και ότι άλλο διέθεταν. 


Η  λειτουργία του έγινε, αρχικά, με ευθύνη π. Κοινότητας Καστριών και συνεχίστηκε από τη συσταθείσα, με πρωτοβουλία και ενέργειες του γράφοντος, π. αμιγή Κοινοτική Επιχείρηση Καστριών ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ’’!  
Μετά  την εφαρμογή του  Νόμου ‘’Καλλικράτη’’, η λειτουργία συνεχίζεται από την ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ – ΚΑΣΤΡΙΩΝ’’!! 
Το  Σπήλαιο ‘’Των Λιμνών’’ είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης,  μοναδικό ανάμεσα  σε όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά σπήλαια!  Η μοναδικότητά του αυτή οφείλεται  στις  13  κλιμακωτές και μάλιστα σε τρία επίπεδα (ορόφους)  λίμνες, που ″φιλοξενεί″ στο εσωτερικό του,  στις οποίες  οφείλει και το  όνομά του! Το μαγευτικό Σπήλαιο είναι ανοικτό και υποδέχεται τους θαυμαστές του 365 ημέρες το χρόνο! Η σημερινή λοιπόν ημέρα,  για  κάποιους από μας, είναι  και  ημέρα όμορφων αναμνήσεων και  προσωπικών συγκινήσεων!!!  
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ  ΣΠΗΛΑΙΟΥ!!  
ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ! ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ

kalavrytanews
 

Διαβάστε επίσης