Γιάννης Στουρνάρας: Οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση - Περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

στους Financial Times

«Μόλις είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στους Financial Times.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί πως οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση της χώρας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να σπάσει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται να εξέλθει από τα οκτώ χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης τον επόμενο μήνα, αναφέρει στην εισαγωγή του το άρθρο με τίτλο "Η Αθήνα θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις ή θα ρισκάρει να χάσει τις επενδύσεις".

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times πως «οι αγορές περιμένουν» να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου.

"Μόλις είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου. Oι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Αν αισθανθούν πως οπισθοδρομούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν πως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία" τόνισε.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς δανεικά από τους διεθνείς πιστωτές και να αντλήσει και πάλι από μόνη της χρήματα από επενδυτές, κλείνοντας μια πρωτοφανή περίοδο οικονομικών παρεμβάσεων, που ξεκίνησε όταν αποκλείστηκε από τις αγορές ομολόγων το 2010, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 45% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και το εθνικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 178% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

"Χρειάζεται να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πιο εντατικά πωλήσεις NPLs και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές" δήλωσε ο διοικητής της TτE.

Είπε επίσης πως οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να διασφαλίσουν πως η χώρα δεν θα καταλήξει ποτέ ξανά σε μια τέτοια κατάσταση.

«Το ελάχιστο που αναμένεται είναι το πολιτικό σύστημα να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει».

Πηγή: Financial Times

 

Διαβάστε επίσης