Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα καταπιεσμένα παιδιά

Μη μεταφέρετε τα προβλήματά σας και μη γεμίζετε ενοχές το παιδί σας

Λένε ότι στο όνομα των καλύτερων προθέσεων, γίνονται τα μεγαλύτερα «εγκλήματα». Μπορεί λοιπόν κάποιοι γονείς να αγαπούν πραγματικά τα παιδιά τους, όμως άθελά τους να τα καταπιέζουν και τελικά να κάνουν ζημιά στην ψυχοσύνθεσή τους:

Ορισμένοι γονείς, έχοντας ως δεδομένο στο μυαλό τους ότι γνωρίζουν καλύτερα από το παιδί τη λύση σε ένα πρόβλημα ή τι πραγματικά έχει ανάγκη εκείνο σε κάθε περίσταση, δε λένε απλά τη γνώμη τους και μετά αφήνουν το παιδί να αποφασίσει, αλλά το πιέζουν για να κάνει πράξη τα λεγόμενά τους σχεδόν ψυχαναγκαστικά! Να λοιπόν ο πρώτος τρόπος που το παιδί μεγαλώνει μέσα στην καταπίεση.

Κάποιοι άλλοι έχουν έναν μπούσουλα στο μυαλό τους για τη σωστή ανατροφή του παιδιού και τον τηρούν ευλαβικά, χωρίς να βλέπουν ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Η' μάλλον έχει και αυτό είναι η καταπίεση του παιδιού, το οποίο απλά εφαρμόζει μηχανικά τις εντολές σας και μέσα του υποφέρει. Αυτό βέβαια θα φανερωθεί τα επόμενα χρόνια και μάλιστα με άσχημο τρόπο!

Μη μεταφέρετε τα προβλήματά σας και μη γεμίζετε ενοχές το παιδί σας, θέλοντας να πειθαρχήσει οπωσδήποτε με το δικό σας τρόπο, γιατί έτσι θα καταλήξετε να μεγαλώσετε ένα καταπιεσμένο και ενοχικό παιδί.

Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ως τέτοια πρέπει να το αντιμετωπίζετε. Πρέπει να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή, να κυνηγήσει τα δικά του όνειρα και να νιώθει ελεύθερο και όχι να σας βλέπει ως...δυνάστες!

Οι χειριστικοί γονείς που μεγαλώνουν καταπιεσμένα παιδιά είναι ελάχιστα τρυφεροί και πολλές φορές το «τιμωρούν» με την ψυχρότητά τους επειδή τόλμησε να μην εφαρμόσει μέχρι κεραίας το κάθε τι.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να εμπλακείτε σε τομείς της ζωής του παιδιού, όπως για παράδειγμα στα προσωπικά του και αλλού τα επόμενα χρόνια. Η ζωή είναι δική του, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι το κάνει ευτυχισμένο, οπότε μείνετε απ'έξω όπου πρέπει.

Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει μέσα στην καταπίεση, νομοτελειακά δε θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να αυτονομηθεί επί της ουσίας από τους γονείς. Και πώς να το καταφέρει όταν η ψυχή του είναι γεμάτη φόβο, ανασφάλεια και άγχος;

Πηγή:mother.gr

Διαβάστε επίσης