Επιτέλους! Θα πληρωθούν μετά από ένα χρόνο οι δικαιούχοι των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ - Καταλυτική η παρέμβαση Φωτήλα - Διαβεβαίωση υφυπουργού

ο αχαιός βουλευτής είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δικαιούχων των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας του ΟΑΕΔ αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας και Αν. Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Φωτήλα με τον Υφυπουργό Εργασίας Αθανάσιο Ηλιόπουλο.

Ο κ. Ιάσονας Φωτήλας αφού δήλωσε την ανησυχία του για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων πρόσληψης ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε ότι το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που προκηρύχθηκε στα τέλη του 2016 και ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές του 2017 για πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανθρώπων ηλικίας 30 έως 49 ετών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει ακόμη, εν έτει 2018, αποπληρώσει τους δικαιούχους του και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Ο Υφυπουργός Εργασίας παραδέχτηκε το πρόβλημα και διαβεβαίωσε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει καμία πλέον εκκρεμότητα.

 

Δείτε το βίντεο της συζήτησης:

https://www.youtube.com/watch?v=bVyY4FV2zZM&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συζήτησης:

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

κ. Υπουργέ,

Η αλήθεια είναι ότι νιώθω λίγο αμήχανα και δεν ξέρω κατά πόσο είναι δόκιμη η συζήτηση μιας επίκαιρης ερώτησης σήμερα, την ώρα που βιώνουμε αυτήν την εθνική τραγωδία.

Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Στη συνέχεια, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη, αλλά και τον θαυμασμό μου στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων αλλά και της αστυνομίας και του λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων. Αξίζει να το τονίσουμε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους διέκοψαν εντελώς μόνοι τους – οικειοθελώς - χωρίς κανείς να τους το ζητήσει, τις άδειές τους και γύρισαν πίσω για να συνεισφέρουν. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που προσφέρουν εθελοντικά είτε με προσωπική τους εργασία είτε με τρόφιμα και νερό, σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν σε αυτήν την πραγματικά οδυνηρή κατάσταση.

Σήμερα, η αλήθεια είναι ότι είναι ώρα μόνο για ενότητα και αλληλεγγύη και όχι για αντιπαράθεση. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να μην αυξήσω καθόλου τους τόνους σήμερα, γιατί θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα.

Έρχομαι, λοιπόν, στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης.

κ. Υπουργέ,

Στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σε όλες τις κατά καιρούς μετρήσεις της κοινής γνώμης που γίνονται, η βασική ανησυχία της χώρας για την επόμενη μέρα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα η αντιμετώπιση αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υλοποίηση μικρών και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας που θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζουμε, επιπλέον, την ύπαρξη κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση – κι έχουμε κι εμείς ως Νέα Δημοκρατία υλοποιήσει - προγράμματα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για υλοποίηση προγραμμάτων πρόσληψης ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και από τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Η δική μου επίκαιρη ερώτηση ήρθε ως συνέπεια της ανησυχίας μου για την πορεία υλοποίησης των ως άνω προγραμμάτων και σας τη μεταφέρω, γιατί έγινα δέκτης παραπόνων στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Αχαΐα.

Όμως, νομίζω ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο λόγω του γεγονότος ότι το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ως ενδιάμεσου φορέα που προκηρύχθηκε στα τέλη του 2016 και ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές του 2017 για πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανθρώπων ηλικίας 30 έως 49 ετών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει ακόμη, εν έτει 2018, αποπληρώσει τους δικαιούχους του και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων ότι σύντομα θα γίνει αποπληρωμή του ήδη λήξαντος προγράμματος.

Έτσι, επιβαρύνονται περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γνωρίζετε, κ. Υπουργέ, ότι έχουν ήδη υποστεί τεράστια επιβάρυνση λόγω του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να  καταβάλλουν συνέπεια της δικής σας πολιτικής. Μάλιστα, τα χρήματα του προγράμματος προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους και είναι – νομίζω- πραγματικά απαράδεκτο να μην έχουν αποπληρωθεί ακόμη οι δικαιούχοι.

Θέλω, λοιπόν, καταρχάς, κ. Υπουργέ, να μου πείτε για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η αποπληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους.

Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχουν και άλλα προγράμματα που δεν έχει προχωρήσει ανάλογα η αποπληρωμή τους.

Στη δευτερολογία μου θα προχωρήσω στο θέμα της διοχέτευσης αυτών των αποθεματικών, τα οποία αντί να διοχετεύονται στην αγορά εργασίας, διοχετεύονται στα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ευχαριστώ πολύ.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

κ. Φωτήλα,

Νομίζω ότι ήταν πολύ σωστή η εισαγωγική σας παρατήρηση για την κρισιμότητα της σημερινής ημέρας. Νομίζω ότι στον κόσμο που πρέπει να ευχαριστήσουμε είναι και οι άντρες και οι γυναίκες που δουλεύουν στο Λιμενικό και στον Στρατό. Ειδικά, από τον κόσμο του Λιμενικού έχει υπάρξει μια τεράστια προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν κάνω λάθος, μόνο από τη δράση του Λιμενικού απεγκλωβίστηκαν περισσότεροι από εξακόσιοι ογδόντα άνθρωποι χθες. Όλοι μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος.

Θα μπω λίγο συγκεκριμένα στην ερώτησή σας και θα απαντήσω στο δεύτερο σκέλος στη δευτερολογία μου.

Σχετικά με το «Πρόγραμμα 30-49» - που επιχορηγεί επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30-49 ετών - είναι αυτό που λέμε πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας, το οποίο επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ενός εργαζόμενου με ταβάνι τα 500 ευρώ για δώδεκα μήνες. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα που ξεκίνησε αποτελούσε το πρώτο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, ακριβώς γιατί ήταν συγχρηματοδοτούμενο στην καινούρια προγραμματική περίοδο. Αυτό δημιούργησε ένα αρχικό πρόβλημα στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών επενδύσεων και στη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Ακριβώς επειδή αντιμετωπίσαμε γρήγορα αυτό το πρόβλημα, επαναπροκηρύχθηκε το πρόγραμμα με εθνικούς πόρους μέσα από τον ΟΑΕΔ, που ήταν πολύ πιο εύκολη η διαδικασία αποπληρωμής. Πλέον και στο συγκεκριμένο ζήτημα οι αποπληρωμές διεξάγονται κανονικά και η διαβεβαίωση που έχω από την υπηρεσία του ΟΑΕΔ είναι ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει καμία πλέον εκκρεμότητα.

 

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Μέσω πλατφόρμας;

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Ακριβώς. Διεξάγονται πλέον κανονικά οι αποπληρωμές και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουν κλείσει όλα τα προβλήματα που είναι ανοιχτά.

Προφανώς, εδώ είναι που βοηθάει και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, καθώς για οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας για το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι χρήσιμο να επανέλθετε με τις παρατηρήσεις.

Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι πλέον έχουν διορθωθεί αυτά τα ζητήματα και θα προκηρυχθούν πολύ σύντομα και άλλα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας με τη λογική και των συγχρηματοδοτούμενων, αλλά και από εθνικούς πόρους, γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν και τα δυο ταμεία θα ήταν μεγάλο λάθος να μην χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα δυο ταμεία.

Εδώ να πω μια φράση μόνο για να γυρίσω στο αρχικό κομμάτι της παρατήρησης. Πριν λίγο ήμουν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ που συζητήθηκαν και κάποια προγράμματα και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ όπως και στις φωτιές του 2007 είχε υπάρξει μια ειδική στήριξη προς ανέργους, έτσι και αυτή τη στιγμή να εξετάσουμε όλες τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο ΟΑΕΔ για να στηρίξει άνεργους, με βάση τα καταστατικά του χαρακτηριστικά στις πληγείσες περιοχές.

Ευχαριστώ πολύ.

 

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

κ. Υπουργέ,

Πραγματικά είναι πολύ καλό αυτό που μας είπατε σήμερα, ότι δηλαδή έχουν ξεκινήσει κανονικά. Βέβαια θα ήθελα αν υπάρχουν κάποια στοιχεία να μου πείτε πόσοι μέχρι σήμερα έχουν αποπληρωθεί και πόσοι απομένουν και μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Φαντάζομαι ότι εφόσον λύσατε αυτό το πρόβλημα που αναφέρατε, στα επόμενα προγράμματα δεν θα έχουν τα ίδια προβλήματα και θα γίνει κανονικά η πληρωμή στην ώρα της.

Αυτό το λέω γιατί όπως είπα και αρχικά, οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εργαζόμενους είναι ήδη επιβαρυμένες με το μισθολογικό κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν μπορούν χωρίς την ενίσχυση του ΟΑΕΔ να αντέξουν την πίεση των δαπανών. Εγώ μέχρι σήμερα είχα την εντύπωση ότι τα ποσά αυτά, κυρίως το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι επιδοτούμενα. Εσείς τώρα μου λέτε ότι αυτό θα είναι όλο από εθνικούς πόρους, αν κατάλαβα καλά; Ή μέρος του θα είναι από εθνικούς πόρους και μέρος θα είναι από επιδοτούμενα προγράμματα;

Εδώ θα ήθελα να πούμε και μια κουβέντα, γιατί πέρα από τον ν. 1160/50, ο οποίος υποχρεώνει κατά κάποιον τρόπο το να μεταθέτουν τα ταμεία τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, όμως, εφόσον πρόκειται και για κοινοτικά κονδύλια και για χρήματα τα οποία περιμένουν άνθρωποι προκειμένου να ζήσουν, προκειμένου να καλύψουν τις κύριες ανάγκες τους, νομίζω ότι θα πρέπει κάπως να διοχετεύονται κατευθείαν στην αγορά εργασίας και όχι στα αποθεματικά του ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

κ. Φωτήλα,

Ξαναλέω το εξής για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Η ενημέρωση στις υπηρεσίες είναι ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν πληρωθεί όλοι. Με μεγάλη μου χαρά να επανέλθω με συγκεκριμένα στοιχεία για το πού βρίσκονται οι πληρωμές τώρα. Ένα κομμάτι είναι αυτό.

Δεύτερη παρατήρηση. Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας μπορούμε να βγάζουμε και συγχρηματοδοτούμενα και από εθνικούς πόρους. Αυτό που είπα είναι ότι με το που είδαμε το πρόβλημα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτομάτως το επαναπροκηρύξαμε με εθνικούς πόρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον χρόνο…

 

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε τα...

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Όχι, σε καμία περίπτωση.

Και τώρα έρχομαι στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησής σας. Ενώ πιστεύω ότι είναι πολύ σωστή και καίρια η ερώτηση ως προς το κομμάτι της καθυστέρησης πληρωμών, γιατί όντως ήταν μια πραγματικότητα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, νομίζω ότι μάλλον έχει γίνει κάποια παρεξήγηση σχετικά με το πρώτο μέρος που λέτε ότι μεταφέρονται ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τι γίνεται με τους λογαριασμούς του ΟΑΕΔ; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια πρέπει να μπαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι στις εμπορικές τράπεζες, όπου το επιτόκιο είναι 3%, ενώ σε μια εμπορική τράπεζα είναι 0,6%. Αυτά τα οποία μεταφέρονται δεν σχετίζονται καθόλου με τον προϋπολογισμό που έχει κάθε χρόνο ο ΟΑΕΔ για τα προγράμματα. Δηλαδή τα 500 εκατομμύρια που είχε…

 

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Είναι πέρα από αυτά.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Ακριβώς. Και δεν μεταφέρονται σε καμία περίπτωση συγχρηματοδοτούμενα που προκύπτουν ως προς το ΕΣΠΑ και δεν μεταφέρονται και οι εθνικοί πόροι που από την αρχή έχει εγκρίνει ο προϋπολογισμός.

 

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Μόνο ό,τι επιβάλλει ο νόμος του ’50.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Ακριβώς. Δηλαδή αυτό το οποίο μεταφέρεται είναι πλεονάζον και όχι ταμειακά διαθέσιμα. Δεν σχετίζεται σε τίποτα με την υλοποίηση προγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ