"Η Τρελή του Σαγιό" απόψε στα Καλάβρυτα

ΣΤΙΣ 8ΜΜ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Πάτρας – ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ, αποδέχθηκαν πρόταση του Δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά και θα παρουσιάσουν, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαβρύτων, σήμερα Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00, στην Κεντρική Πλατεία των Καλαβρύτων, το εξαιρετικό θεατρικό έργο «Η Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιρωντού, με δωρεάν και ελεύθερη παρουσία του κοινού.

Η παράσταση αυτή δίνεται, σε υλοποίηση του σκοπού, που έχει θέσει ο Δήμος και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, σύμφωνα με τον οποίο «Δεν θα λέει (το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας) ελάτε στο θέατρο, αλλά έρχεται το θέατρο κοντά σας».

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ευχαριστεί το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τον υπεύθυνο θεατρικού και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Πέτρο Βάη, για την ευγενική αποδοχή της πρότασής του και την συμπερίληψη και των Καλαβρύτων, στο πρόγραμμα περιοδειών του και προσκαλεί, όλους τους πολίτες των Καλαβρύτων, να προσέλθουν την Κυριακή, 29 Ιουλίου, στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων και να παρακολουθήσουν, την εξαιρετική, αυτή, θεατρική παράσταση, υψηλής ποιότητας, από ένα, από τα καλύτερα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, της πατρίδας μας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Εκφράζει δε, την βεβαιότητα, αυτή η πρωτοβουλία να συνεχισθεί και να καθιερωθεί, ώστε, κάθε χρόνο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, να ανεβαίνει στα Καλάβρυτα και να παρουσιάζει στους συμπολίτες μας, τις υψηλές ποιότητας και αισθητικής παραστάσεις του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η Ωρελί, μια εκκεντρική  μποέμ Παριζιάνα, μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι για να αντλήσουν το πετρέλαιο που  φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφός του. Γνωρίζοντας την απληστία των επιχειρηματιών για μπόλικο, εύκολο χρήμα, η Ωρελί,  καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει: πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα, με τη συνεργασία των φίλων της, περνάει τους μαφιόζους από μια δίκαιη δίκη και στο τέλος τους οδηγεί σε ένα σκοτεινό υπόγειο, όπου υποτίθεται ότι κρύβονται αμύθητα κοιτάσματα πετρελαίου. Τυφλωμένοι από την απληστία τους, οι μαφιόζοι επενδυτές, πείθονται εύκολα και εγκλωβίζονται στο σκοτεινό υπόγειο. Έτσι, η Ωρελί, έχει τη μοναδική ευκαιρία να τους εξοντώσει όλους και να προτείνει έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης απέναντι στην τυραννία του χρήματος.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Ο κόσμος είναι σκληρός και άδικος, όχι μόνο εξαιτίας της απληστίας και του κυνισμού των δυνατών, αλλά και λόγω της αδιαφορίας και του εφησυχασμού των υπολοίπων. Η ζοφερή κατάσταση στη χώρα μας απαιτεί ίσως μια πιο θαρραλέα στάση ζωής. Γι’αυτό το «Άρμα Θέσπιδος» επέλεξε τη θαρραλέα «Τρελή του Σαγιό», του  Jean Giraudoux, γιατί τώρα μας χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, μια εκκεντρική μποέμ παριζιάνα που θα σηκώσει ανάστημα απέναντι στις τρελές απαιτήσεις των ισχυρών και γιατί, η υπόθεση του έργου, άντληση πετρελαίου και επενδύσεις, είναι ένα υπαρκτό μελλοντικό σενάριο για την πόλη μας, όχι πολύ μακρινό. Σ’αυτήν την παράσταση, η τρελή του Σαγιό, δεν είναι μια ημίτρελη άστεγη, αλλά μια εκκεντρική ακτιβίστρια που τα βάζει με όλους και με όλα, αψηφώντας τον κίνδυνο. Όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται στην υπερβολή τους. Άλλοτε είναι εκκεντρικές φιγούρες, από τον κόσμο των ονείρων και της ουτοπίας και άλλοτε από τον τυραννικό κόσμο του χρήματος. Οι ηθοποιοί  τρέχουν πάνω-κάτω στην σκηνή, σαν ήρωες του βωβού κινηματογράφου. Χωρίς σταματημό. Σε κατάσταση απόλυτης εξωστρέφειας. Ένα υπερφυσικό σωματικό θέατρο, γιατί, τελικά, «η Τρελή του Σαγιό», είναι μια υπερφυσική κωμωδία. Και αυτό που θέλει από μας η Ωρελί είναι ίσως δύσκολο, αλλά αισιόδοξο.

Ταυτότητα της Παράστασης: Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΟ, του Jean Giraudoux.

Μετάφραση: Μίνωα Βολανάκη
Διασκευή – Δραματική Επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά-κοστούμια:  Θάλεια Ιστικοπούλου
Κίνηση:  Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Διονύσης  Κλάδης,  Βιβή Αλεξάνδρου.
 

Διαβάστε επίσης