Κατεχόμενα: Αντιδράσεις και σχόλια για την «Ολονύκτια σκοπιά»

προκάλεσαν απαρέσκεια στους κατοίκους

Αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε στον τουρκοκυπριακό Τύπο αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τρόπος διεξαγωγής του «Şafak Nöbeti» (Ολονύχτια σκοπιά) με το οποία αρχίζουν κάθε χρόνο στην παραλία στο Πέντε μίλι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, την νύχτα της 19ης προς την 20η Ιουλίου. Στο Πέντε Μίλι ήταν το σημείο που έκαναν απόβαση οι Τούρκοι το 1974 στη Κύπρο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» του Σαββάτου με τίτλο «Ολονύκτιο ρεζιλίκι» είχε πρωτοσέλιδα φωτογραφία με τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους όσοι συμμετείχαν στην «ολονύκτια σκοπιά» στην παραλία της απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων και γράφει ότι αυτή η εικόνα προκάλεσε απαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής. 
Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο της εφημερίδας: «έτσι σκοπιά φυλά και η γιαγιά μου». 

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του διοργανωτή των εκδηλώσεων αυτών, ο οποίος είπε πως το «Şafak Nöbeti» αποτελεί μήνυμα προς όσους προσπάθησαν να αποκόψουν τους δεσμούς των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία αλλά και φόρος τιμής για όσους αγωνίστηκαν για την «ελευθερία». 
Άλλες εφημερίδες, όπως η Χαλκίν Σεσί και η Χαβαντίς, αρκέστηκαν να αναφερθούν στο μουσικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών, αλλά και στο ότι διαβάστηκαν αποσπάσματα από το Κοράνι εις μνήμην των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την απόβαση. 

Να σημειωθεί ότι σε αυτή την εκδήλωση οι περισσότεροι που συμμετείχαν ήταν Τούρκοι έποικοι.

Διαβάστε επίσης