Πάτρα: Πλήρωσε... την ποινή με 1.680 ώρες κοινωφελούς εργασίας στον Τομέα Καθαριότητας

Είχε καταδικαστεί για απάτη

Με... 1.680 ώρες κοινωνοφελούς εργασίας για μια πενταετία στον Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Κεφαλονιάς θα πληρώσει... για την κακουργηματική απάτη που αποκαλύφθηκε κατά την κτηματογράφηση του νησιού.

Η απόφαση ελήφθη χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, όπου ο ιδιώτης που είχε κριθεί ένοχος για την καταπάτηση ιδιοκτησιών, προσέφυγε δηλώνοντας αδυναμία καταβολής της χρηματικής ποινής που του είχε επιβάλλει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο πριν έναν μήνα.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, πατρινός δικηγόρος Δημήτρης Σίσκας, δήλωσε στην «Γνωμη» πως «έγινε αποδεκτό το αίτημά μας για μετατροπή σε κοινωφελή εργασία της χρηματικής ποινής που του είχε επιβληθεί, μετατρέποντας την ποινή φυλάκισης των 7 ετών, για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και για ψευδείς δηλώσεις. Προβάλλαμε τον ισχυρισμό της οικονομικής αδυναμίας και το Δικαστήριο επέβαλε στον εντολέα μου να προσφέρει μέσα σε 5 χρόνια 1680 ώρες κοινωνική εργασία στον Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Κεφαλονιάς».

Ο κ. Σίσκας υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη υπόθεση αυτή είχε λάβει μεγάλη έκταση αρχικά, έφθασε μέχρι και τη Βουλή, αλλά στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο πριν έναν μήνα, αποδόθηκε η πραγματική της διάσταση. Ο ιδιώτης που είχε δηλώσει ξένες ιδιοκτησίες ως δικές του στο Κτηματολόγιο ήταν ο μοναδικός που καταδικάστηκε – αθώωθηκαν ο τοπογράφος μηχανικός και η συμβολαιογράφος- και τιμωρήθηκε με ποινή 7ετών φυλάκισης, η οποία μετετράπη σε χρηματική ποινή έναντι 25ευρώ ημερησίως, αλλά επικαλούμενος οικονπμική αδυναμία τελικά μετετράπη περαιτέρω σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Πρωτόδικα, ο ιδιώτης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών με αναστολή και πέντε ετών με αναστολή οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2004 ενώ έφθασε στη Βουλή των Ελλήνων το 2006 για αντιμετωπιστεί θεσμικά.

ΜΕ... 720 ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

Εξάλλου, δεκτό έκανε αντίστοιχο αίτημα για κοινωφελή το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών για Πατρινό που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών για βαριά σωματικής βλάβη. Ο νεαρός καλείται να προσφέρει κοινωνοφελή εργασία στο Δήμο Πατρέων 720 ωρών μέσα σε μια τριετία! Ο εν λόγω νεαρός αθωώθηκε πρόσφατα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για το αδίκημα της εκβίασης που τον βάρυνε εδώ και χρόνια.

Ο δικηγόρος του Δημήτρης Σίσκας ανέφερε πως η μετατροπή των ποινών σε κοινωφελή εργασία έχει σημαντικό όφελος τόσο για τους καταδικασθέντες, οι οποίοι αποφεύγουν τον εγκλεισμό τους στα σωφρωνιστικά καταστήματα και υπηρετούν την κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ