Συμπληρώνονται 44 χρόνια από τον Αττίλα

Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μαύρο πρωινό της 20ής Ιουλίου του 1974, όταν οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και 200.000 εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. 

Περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ επί 44 χρόνια η Τουρκία με τη βία των όπλων συνεχίζει να κρατά υπό κατοχή το 37% της Κύπρου.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Ξεκινώντας από το Ψήφισμα 353 της 20ής Ιουλίου 1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΟΗΕ έχει κάνει εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία» και για «απομάκρυνση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που η παρουσία του δεν προβλέπεται από διεθνείς συμφωνίες».


Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ
«Συμπληρώνονται 44 χρόνια από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου,που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου.

Αυτή η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να εμφανίσουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας.

Το κυπριακό πρόβλημα, διαχρονικά, ήταν αναπόσπαστα δεμένο με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο μιας κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, την οποία κατέχει αναμφισβήτητα η Κύπρος. Γι’ αυτό και η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, Τουρκίας και άλλων, τόσο με τα γεωτρύπανα των μονοπωλίων τους όσο και με τα πολεμικά τους σκάφη, το επιβεβαιώνουν εκ νέου κι αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου δεν αποτελεί παράγοντα επίλυσης του προβλήματος, αλλά περαιτέρω εμπλοκής του.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται συμβιβαστική “λύση” στο Κυπριακό, που καμία σχέση δεν έχει με την επίλυση των προβλημάτων προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρωτοστατεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς, για το συμφέρον της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε “λύσεις” –ανοιχτής ή συγκαλυμμένης– διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού, ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα κι όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του.

Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού, όλων των λαών της της περιοχής».