Στις 4 Αυγούστου το A’ Αντάμωμα Αλισσαίων - Θα εμφανιστούν live οι Χοροσταλίτες

το προγραμμα

Στο A’ Αντάμωμα Αλισσαίων που θα γίνει το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 στις 21.15, στο νηπιαγωγείο του Κάτω Αλισσού/γήπεδο μπάσκετ, στις 21.15 το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς από τα χορευτικά σχήματα του συλλόγου Πείρος και του Δήμου Πατρέων αλλά και συναυλία από το παραδοσιακό σχήμα έξι μουσικών, Χοροσταλίτες, το όνομα των οποίων είχε ακουστεί πως θα πήγαιναν φέτος στην Γιουροβίζιον.

Οι Χοροσταλίτες δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη με σκοπό να συνοδεύουντο χορευτικό του Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» στις χορευτικές και μουσικές του εκδηλώσεις. Ο χώρος του Πανικάριου Συλλόγου αποτελεί και την έδρα των Χοροσταλιτών μέχρι και σήμερα. Η αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική αλλά και η δυνατότητα, λόγω της ποικιλίας των μουσικών τους οργάνων που παίζουν, απλώθηκε από την Ικαρία, απ’ όπου και ξεκίνησαν, σε όλη την Ελλάδα αγκαλιάζοντας μουσικά τους τόπους μας. Διασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια βάζοντας τη δική τους υπογραφή προσπαθώντας να διατηρούν πολλά από αυτά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων.

Πάνω στο παραδοσιακό μας ηχόχρωμα δημιουργούν δικές τους συνθέσεις, στίχους και μουσική, δηλαδή κάνουν τα δικά τους νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια.

Το ύφος των τραγουδιών και το ηχόχρωμά τους είναι επηρεασμένο από τα μονοπάτια της Ηπειρώτικης πεντατονίας, τον γνώριμο ήχο των χάλκινων πνευστών, τη γη του Ορφέα, και ταξιδεύουν στο Αιγαίο φέρνοντας μνήμες και από τον Ερωτόκριτο.

Στη μέχρι τώρα πορεία τους έχουν συνεργαστεί με πολλούς πολιτιστικούς φορείς και παραδοσιακούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό φτάνοντας μέχρι και τον Καναδά. Έχουν συνοδεύσει πολλά χορευτικά συγκροτήματα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχουν τη μουσική επιμέλεια του Χορευτικού Φεστιβάλ Α.Σ.Ι.Σ. (όλων των ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας).

Έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως στους δημοφιλείς Ράδιο Αρβύλα ενώ έχουν πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια σε μουσικές σκηνές. Έχουν πραγματοποιήσει και ζωντανή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της Δόμνας Σαμίου. Έχουν πάρει μέρος σε σεμινάρια ελληνικών παραδοσιακών χορών, μεταφέροντας το μουσικό χρώμα της διδασκόμενης περιοχής και ιδιαίτερα της Ικαρίας, με εισηγητή τον Βασίλη Μεσσαριτάκη ερευνητή - λαογράφο.

*Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τον δημιουργό του σχήματος Βασίλη Μεσσαριτάκη στα κρουστά, την τσαμπούνα και το τραγούδι, τον Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, τη φλογέρα, την τρομπέτα, το μπουζούκι, τα κρουστά και το τραγούδι, τον Τάσο Γουσέτη στο βιολί, το μαντολίνο και το τραγούδι, την Ρίτσα Ποζιού στο τραγούδι, την Κωνσταντίνα Πάτση στο σαντούρι και το τραγούδι και τον Νικόλα Μπούτση στην κιθάρα και το λαούτο.

Επίσης, με τους Χοροσταλίτες συνεργάζονται επί σκηνής ο Μάνθος Μουστάκας στο τραγούδι, τον τζουρά, την κιθάρα, το λαούτο και το σαξόφωνο και ο Ηλίας Μαυρίκης στο λαούτο, το μπουζούκι, την κιθάρα και το τραγούδι.