Σκόπια: Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σήμερα για το δημοψήφισμα

αποχώρησε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, επιχειρώντας να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Από τη χθεσινή συνάντηση, που έγινε αργά το βράδυ στα Σκόπια, αποχώρησε ο πρόεδρος του VMRO DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Το δημοψήφισμα βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών, καθώς ο Ζάεφ ήθελε να προωθήσει τα ζητήματα της ημερομηνίας, του ερωτήματος αλλά και του χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, αν δηλαδή θα είναι δεσμευτικό ή συμβουλευτικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Ζάεφ είπε πως πιθανή διατύπωση του ερωτήματος θα συνδέει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τη συμφωνία για την Ελλάδα και μάλιστα ως εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της συνάντησης, τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Ο Ζάεφ μίλησε με σκληρή γλώσσα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Μίτσκοσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της πΓΔΜ.

Του πέταξε δε το μπαλάκι με φόντο τη σημερινή νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας πως θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει εάν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε επίσης