Πάτρα: Όλο και περισσότεροι αλλοδαποί επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα - Συνελήφθησαν 30 άτομα σε 15 ημέρες!

Στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας «επέστρεψαν» τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, προκειμένου να μεταφέρουν αλλοδαπούς στις ακτές της Ιταλίας.

Ο εντοπισμός δεκάδων μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, το βράδυ της Κυριακής σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα, δείχνει, σύμφωνα με λιμενικές πηγές, ότι οι διακινητές «επιμένουν» σε αυτά τα δρομολόγια, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς, αφού ένας μετανάστης μπορεί να πληρώσει ακόμα και τα 3.000 ευρώ, προκειμένου να φθάσει στην Ιταλία.

Επειτα από πληροφορίες που είχε η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού, περιπολικό σκάφος του λιμεναρχείου Λευκάδας εντόπισε αργά το βράδυ της Κυριακής, κοντά στο ακρωτήριο «Πετεινάρι» της Αιτωλοακαρνανίας, ιστιοφόρο με σημαία Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν 56 αλλοδαποί και συγκεκριμένα 44 άνδρες, τέσσερις γυναίκες και οκτώ παιδιά. Οι λιμενικοί ζήτησαν από τους χειριστές να σταματήσουν τον πλου, προκειμένου να το ελέγξουν.

Ομως εκείνοι αρνήθηκαν να σταματήσουν, οι λιμενικοί το ακινητοποίησαν, το ιστιοφόρο οδηγήθηκε στο λιμάνι Αστακού όπου αποβιβάστηκαν οι μετανάστες και μεταφέρθηκαν για να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο της κωμόπολης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργούν οι λιμενικοί για την υπόθεση, συνελήφθησαν οι δύο χειριστές του σκάφους, ηλικίας 23 και 36 ετών, οι οποίοι φέρονται ως διακινητές των 56 μεταναστών.

Σχετικά με τις κινήσεις των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, έχει παρατηρηθεί ότι όταν βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες εντείνονται οι προσπάθειες μεταφοράς, αφού είναι ευκολότερο να ταξιδέψουν, μέσω του Ιονίου Πελάγους και της Αδριατικής Θάλασσας και να φθάσουν στις ανατολικές ακτές της Ιταλίας.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες λιμενικές πηγές, τα μέλη των κυκλωμάτων εκτιμούν ότι ένα ιστιοφόρο ή κάποιοι άλλο μικρό σκάφος μπορεί να μην κινήσει υποψίες των διωκτικών αρχών με δεδομένο ότι τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η κυκλοφορία σκαφών για λόγους αναψυχής και τουρισμού.

Απομακρυσμένα σημεία

Τα κυκλώματα επιλέγουν τις ακτές όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και άλλων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας όπως της Ηλείας, της Μεσσηνίας, αλλά και της Λακωνίας, επειδή υπάρχουν αρκετά απομακρυσμένα σημεία και θεωρούν ότι μπορούν να αποπλεύσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Ομως αυτές οι τακτικές είναι σε γνώση των διωκτικών αρχών, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα. Υπενθυμίζουμε τον πρόσφατο εντοπισμό 57 μεταναστών μέσα σε ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοικτά της Μεσσηνίας, άλλων 47 κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο της Λακωνίας, καθώς και άλλων 68 ανοικτά της Κυλλήνης, στην Ηλεία.

Στο μεταξύ, μετά την απομάκρυνση των εκατοντάδων μεταναστών που έμεναν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και τους καθημερινούς ελέγχους για την απομάκρυνση όσων επιχειρούν να εγκατασταθούν στην ίδια περιοχή, παρατηρείται αύξηση των αλλοδαπών που επιχειρούν να ταξιδέψουν προς Ιταλία με πλαστά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχουν συλληφθεί στο λιμάνι περίπου 30 άτομα, ενώ από τις 15 Μαΐου, που έγινε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών, έχουν συλληφθεί με πλαστά έγγραφα συνολικά περίπου 70 άτομα.