Εβδομάδα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών: Το πρόγραμμα

διεθνές φεστιβάλ πάτρας

H εβδομάδα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, συνεχίζεται αύριο (Τρίτη) στις 9.30 το βράδυ στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, όπου «Το Σεπτέτο του  Δημοτικού Ωδείου» θα ερμηνεύσει έργα των Ludwing van Beethoven, Franz Berwald.

 

«Το  Σεπτέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών απαρτίζουν οι Γ. Τόκαρεβ (βιολί)  Ρ. Σμαγκούλοβ ( βιόλα)          Ν. Κομισάροβ (τσέλο)    Χρ. Γεωργάκη (κλαρινέτο)   Βασ. Πριόβολος (φαγκότο)   Αγγ. Πουλημένου (κόρνο) και Β. Καραπετιάν ( κοντραμπάσο).

 

Στη συναυλία της προσεχούς Τρίτης θα ακουστούν τα εξής έργα:

 

Franz Berwald

  (1796 – 1868)                           - Grand Septet in B-flat major (1828)

                     για βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο,                        

                     κοντραμπάσο, κλαρινέτο, κόρνο &        

                     φαγκότο

 

                                                                Adagio - Allegro molto

                                                                Poco adagio - Prestissimo – Adagio

                                                                Finale. Allegro con spirito

 

- Ludwig van Beethoven        -  Septet in E-flat major, Opus 20 (1799-1800)               

  (1770 – 1827)                            για βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο ,  κοντραμπάσο      

                                                            κλαρινέτο, κόρνο & φαγκότο

 

                                                                Adagio – Allegro con brio -        

                                                             Adagio cantabile

                                                               Tempo di menuetto

                                                               Tema con variazioni: Andante

                                                               Scherzo: Allegro molto e vivace

                                                               Andante con moto alla marcia – Presto

 

 

Γιαροσλάβ Τόκαρεβ - βιολί

Ο βιολιστής Τόκαρεβ Γιαροσλάβ γεννήθηκε το 1972 στο Κροσναντάρ της Ρωσίας από μητέρα πιανίστα και πατέρα μαέστρο. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα και μέχρι το μουσικό κολλέγιο από τον Πατέρα του Τόκαρεβ Μιχαήλ, αρχιμουσικό και σολίστα της Ορχήστρας Δωματίου και Συμφωνικής Ορχήστρας της Νότιας Ρωσίας.  Το 1989 έλαβε τιμητική διάκριση και δίπλωμα στον πρώτο διαγωνισμό του καθηγητή Ζαχάρ Μπρόν στο Νοβοσιμπίρσκ. Από το 1987 μέχρι 1992 σπούδασε στην Μουσική Ακαδημία της Άλμα-ατά απ’ όπου έλαβε το δίπλωμα βιολιού και αμέσως έγινε δεκτός στο Ωδείο Τσαικόβσκυ της Μόσχας, στην Τάξη της διακεκριμένης καθηγήτριας Ζάριους Σιχμουρζάεβα. Στη διάρκεια των σπουδών του πραγματοποίησε εμφανίσεις στη Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία και Η.Π.Α. σαν σολίστ. Συνεργάστηκε με τις Ορχήστρες Δωματίου “musica viva” της Μόσχας και της Σουηδίας, και τα τελευταία 16 χρόνια με τους Σολίστ της Πάτρας και μετέπειτα την Ορχήστρα της Πάτρας. Από το 1995 που ζει στην Ελλάδα εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ ως μέλος του κουαρτέτου και του κουιντέτου Πατρών, (Μέγαρο μουσικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Πατρών) αλλά και ως σολίστ σε προσωπικά ρεσιτάλ με συνοδεία πιάνου. Κατέχει πλούσιο και δεξιοτεχνικό ρεπερτόριο από όλες τις μουσικές περιόδους. Διατηρεί τάξη βιολιού από όπου οι μαθητές του διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον 2011 έως το 2015 εργάστηκε ως κορυφαίος στην ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.

 

Νικολάι Κομισσάροβ      

Γεννήθηκε στο Χαρκόβ της Ουκρανίας. Σπούδασε στο Special School of Music του Χαρκόβ, με καθηγητή τον I. Rozavsky  και στο State Tchaikovsky Conservatoire της Μόσχας, με καθηγητή τον V. Feygin. Συνεργάστηκε με τις Ορχήστρες Δωματίου : Tchaikovsky  Conservatoire, « Amanteus» και « Viva» της Μόσχας, καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας. Έχει εμφανιστεί σε πόλεις της Ρωσίας και της Ελλάδας. Από το 1991 είναι μέλος της Ορχήστρας Πατρών.                                        

 

Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ

Γεννήθηκε στην Άλμα-Άτα του Καζαχστάν. Σπούδασε στο Special School of Music και στο State Conservatoire της Άλμα-Άτα , με καθηγητή τον V.Hess. Εργάστηκε στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Άλμα-Άτα. Από το 1988 ήταν μέλος στο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Καζαχστάν. Έχει συνεργαστεί με διάφορες Ορχήστρες Δωματίου και έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει εμφανιστεί στη Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα. Από το 1991 είναι μέλος της Ορχήστρας Πατρών.                                       

 

Βιλ Καραπετιάν

 

O Vilen Karapetyan γεννήθηκε στη πόλη Μπακού του Αζερμπαϊτζάν .Σπούδασε στο Μουσικό Κολλέγιο και στο κρατικό Ωδείο του Αζερμπαϊτζάν από όπου αποφοίτησε το 1988 αποσπώντας τιμητικό δίπλωμα Σόλο Ερμηνευτή.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς όπως ο Εθνικός διαγωνισμός του Αζερμπαϊτζάν ,ο Πανκαυκασιακός και ο Πανσοβιετικός. Έχει εργαστεί στη Κρατική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης του Αζερμπαϊτζάν (ως κορυφαίος) στην Ορχήστρα Δωματίου «Capriccio» της Φιλαρμονικής της Ουκρανίας (ως σολίστ) ,στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας (ως κορυφαίος) στην Εθνική Ορχήστρα Δωματίου της Αρμενίας (ως κορυφαίος).

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με Ορχήστρες όπως οι «Capriccio» , «Amadeus», Ορχήστρα Δωματίου της Αρμενίας , Ορχήστρα Δωματίου του Ερεβάν. Έχει περιοδεύσει με διάφορες Ορχήστρες στην Αυστρία , Γερμανία , Ισπανία , Μεγάλη Βρετανία , Γαλλία , Ελλάδα, Κύπρο ,ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία ,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν κ.α.

Από το 2004 εργάζεται ως κορυφαίος μπασίστας της Ορχήστρας Πατρών. Από το 2006 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών κοντραμπάσο.

 

 

 

Αγγελική Πουλημένου

Η Αγγελική Πουλημένου είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην κατεύθυνση «Μουσική Εκτέλεση - Κόρνο» με υπεύθυνο καθηγητή τον Αντώνη Λαγό (υποτροφία Ι.Κ.Υ) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου “Master's program in Symphonic Orchestra Performance” από το University of Gothenburg της Σουηδίας  με καθηγήτρια στο κόρνο την Lisa Ford (υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση). Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2004 παρακολούθησε το πρόγραμμα Erasmus (υποτροφία Ι.Κ.Υ.) στο University of York της Μεγάλης Βρετανίας, μελετώντας κόρνο με τον David Garbutt. Επίσης, είναι κάτοχος διπλώματος κόρνου (τάξη: Αντώνη Λαγού, Ωδείο Ραϋμόνδη), πτυχίου Αρμονίας (τάξη: Νίκου Παπαδημητρίου, Ιόνιο Ωδείο) και πτυχίου Αντίστιξης (τάξη: Σπύρου Μαυρόπουλου, Ωδείο Φίλιππος Νάκας).

Για το έτος 2009 επελέγη αναπληρωματικό μέλος της Ο.Ν.Ε.Ε. (EUYO), για την χρονιά 2012 υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων (World Youth Orchestra), ενώ για την χρονιά 2017 ήταν μέλος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων (Greek-Turkish Youth Orchestra).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κόρνου και μουσικής δωματίου με σπουδαίους μουσικούς ανά τον κόσμο, ενώ έχει παίξει υπό την διεύθυνση εξίσου σπουδαίων μαέστρων. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλς και συναυλίες μουσικής δωματίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από το 2006 έως σήμερα συνεργάζεται με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. στη θέση του 3ου κόρνου, ενώ από τον Νοέμβρη του 2016 συνεργάζεται με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Από το 2003 ως σήμερα έχει συνεργαστεί ως έκτακτη μουσικός με τις ορχήστρες: Gothenburg Symphony Orchestra, Gothenburg Wind Orchestra, Orchestra of Göteborgs Konsertkör, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Λυρική Σκηνή, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, Δημοτική Oρχήστρα Βόλου, Δημοτική Ορχήστρα Πατρών, Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας,  Συμφωνική Ορχήστρα Ρόδου, Ορχήστρα του ΕΑΠ, Ορχήστρα του University of Gothenburg, Ορχήστρα του University of York, κ.ά.

Από τον Δεκέμβριο του 2016 ως σήμερα διδάσκει κόρνο στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, ενώ στο παρελθόν δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και στα μουσικά σχολεία Παλλήνης και Πειραιά.

 

Βασίλης Πριόβολος

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1976. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση, συνέχισε τις σπουδές του στο Royal Northern College of Music (R.N.C.M.) και στο City University του Λονδίνου (ΜA in Music Performance Studies) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Είναι διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Μπαρόκ Μουσική με ειδίκευση τα ‘κονσέρτα του Vivaldi για φαγκότο’. Ολοκλήρωσε την έρευνά του (ΜPhil in Music) με αντικείμενο τη μεταγραφή και επιμέλεια χειρογράφων του Vivaldi στο York University (UK) με υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης». Το τελευταίο του άρθρο εκδόθηκε από το επιστημονικό περιοδικό ‘Mediterranean Chronicle Magazine’ και αφορά στην σχέση Ρητορικής και Μουσικής κατά την περίοδο Μπαρόκ. Ο Βασίλης Πριόβολος είναι κορυφαίος Α’ φαγκότο στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (2008 έως σήμερα), στην Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (2016 έως σήμερα) και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (2002-2004) ενώ έχει συνεργαστεί τόσο με ορχήστρες της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού όπως: Orchestra of BBC North, Helslingborg Symphony Orchestra, RNCM Symphony Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα των Μπαλέτων της ΕΛΣ, Ορχήστρα οι ‘Σολίστες της Πάτρας’, Ορχήστρα Ακαντέμικα Αθηνών. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και Κύπρο. Έχει διδάξει στο διεθνές σεμινάριο του ‘Bracche’ στη Γερμανία. Είναι διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Π.Δ. 407/1980 τάξη φαγκότου) και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επίσης με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας ‘Εισαγωγή στην Ιταλική Μουσική’ και ‘Ειδικά Θέματα Ιταλικής Μουσικής’. Είναι Ιδρυτικό μέλος του μεσαιωνικού και αναγεννησιακού συνόλου Lyrae Cantus (1995) με συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και συμμετοχές σε δισκογραφία και ταινίες όπως η ταινία του Γ. Σμαραγδή ‘El Greco’. Τέλος είναι μέλος του μουσικού σχήματος ΒαρύαυλοςΙΙΙ και του κουιντέτου ξύλινων πνευστών Meditair.

 

Χρυσούλα Γεωργάκη

Η Χρυσούλα Γεωργάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα.

Στα 18 της εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ταυτόχρονα μαθήτευσε στην τάξη του Χαράλαμπου Φαραντάτου στο Ωδείο Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση το 2001.

Την ίδια χρονιά συνέχισε τις σπουδές της στην Βασιλική Ακαδημία της Χάγης με καθηγητή, στο κλαρινέτο, τον Pierre Woodenberg και το 2002 κέρδισε την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια κλαρινέτου και Μουσικής Δωματίου στην Γερμανία και στην Ολλανδία και ειδικεύτηκε στη Μουσική Δωματίου και τη Σύγχρονη Μουσική.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης. Υπήρξε συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Καμεράτας και της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Συνεργάζεται με το σύνολο σύγχρονης μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και από το 1996 είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων.

 

     ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ