Tο Twitter διαγράφει εκατομμύρια fake λογαριασμούς

Η μεγάλη εκκαθάριση

Η απόφαση του Twitter να προχωρήσει σε μια πρωτοφανών διαστάσεων εκκαθάριση της βάσης των χρηστών του, έχει μέσα σε λίγα 24ωρα αλλάξει την εικόνα για πολλούς από τους πιο γνωστούς λογαριασμούς.

H συγκεκριμένη κίνηση σχετίζεται με τη «συνεχιζόμενη και παγκόσμια προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρείας. Ουσιαστικά, επιδιώκουν να ενισχύσουν τη διαφάνεια και να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των χρηστών, «ξεφουσκώνοντας» τους λογαριασμούς που έχουν μεγαλώσει με τη βοήθεια ψεύτικων ή spam λογαριασμών, αλλά και bots που διαδίδουν με αυτοματοποιημένο τρόπο τα μηνύματά τους.

Από τεχνικής άποψης, η εκκαθάριση ξεκίνησε από λογαριασμούς με ασυνήθιστη δραστηριότητα, και κυρίως απ’ όσους δημοσιεύουν μεγάλο αριθμό αυτοματοποιημένων tweets, χωρίς άλλη δραστηριότητα ή διάδραση, αλλά και όσους δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτοματοποιημένα αιτήματα επαλήθευσης της ταυτότητάς του. Οι τεχνικοί του δικτύου εκτιμούν ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει απομακρυνθεί το 6-7% των χρηστών του μέσου.

Οι celebrities που έχασαν εκατομμύρια λογαριασμούς

Αρκετοί χρήστες του Twitter ανέφεραν ότι παρατήρησαν ήδη μεγάλη πτώση στον αριθμό των followers, αλλά οι υπεύθυνοι του δικτύου αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των λογαριασμών δεν θα δουν διαφορά μεγαλύτερη των 4-6 λογαριασμών. Οι αποκλίσεις, βέβαια, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες σε λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ακόλουθους. Εκτιμάται ότι μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, οι 100 πιο δημοφιλείς λογαριασμοί έχασαν ήδη το 2-3,5% των followers.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Katy Perry έχασε περίπου 3 εκατομμύρια ακόλουθους, ενώ περίπου 2,5 εκατ. λείπουν και από την καταμέτρηση της Lady Gaga. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια ήταν οι fake ακόλουθοι του Justin Bieber, Rihanna, και του Barack Obama, οι οποίοι και διαγράφηκαν ήδη. Ο Donald Trump που παραμένει ιδιαίτερα ενεργός στο μέσο, έχασε περίπου 400.000 followers (διαψεύδοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς ότι οι 53 και πλέον εκατομμύρια ακόλουθοι του είναι κατά πλειοψηφία bots).

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» όμως δέχτηκε το ίδιο το επίσημο account του Twitter, το οποίο εν μία νυκτί είδε τη λίστα των ακολούθων του να μειώνεται κατά τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια χρήστες. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται μόνο για «αγορασμένους» χρήστες, αλλά κυρίως για ρομποτικά accounts που ακολουθούν δημοφιλείς λογαριασμούς για προφανείς λόγους. 

Κι άλλα βήματα στην καταπολέμηση των fake news

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δεν θα μείνει σε αυτό τον κύκλο διαγραφών, αλλά θα προχωρήσει αρκετά βήματα παρακάτω, στην προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και την παραπληροφόρηση. Ως γνωστό, το Twitter χρησιμοποιήθηκε (όπως, άλλωστε, και το Facebook) για την ευρύτατη διάδοση των fake news σε αρκετές περιστάσεις, με πλέον χαρακτηριστικές το δημοψήφισμα για το Brexit, την εκλογή Trump και τις πρόσφατες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.

Παρότι δεν αποκάλυψε όλες τις τεχνικές και τα βήματα που θα ακολουθήσει στο μέλλον, είναι βέβαιο ότι θα λάβει μέτρα περιορισμούς και αποκλεισμού της ύποπτης δραστηριότητας με τη βοήθεια των αλγόριθμων και της μηχανικής μάθησης που έχει αναπτυχθεί ειδικά γι’ αυτή τη χρήση. Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του spam και ψευδούς περιεχομένου στο Twitter θα βρείτε εδώ. 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε επίσης