Τσίπρας: Πολύ δύσκολη η συνάντησή μου με τον Ερντογάν

Σε ένα κλίμα προφανώς βαρύ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι εξαιρετικά προσεκτικός ως προς τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η δίωρη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξε σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

Βεβαίως ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως εξήλθε της συνάντησης με περισσότερες ελπίδες για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από όσες είχε όταν άρχισε τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ωστόσο από το ύφος και τον τόνο των δηλώσεων του, κατά τη συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε, προκύπτει πως η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, αν και επεκτάθηκε στο σύνολο της ατζέντας επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων, δεν απέδωσε κάτι το οποίο να είναι τουλάχιστον ανακοινώσιμο. 

Η ελληνική πλευρά, θέτοντας των ζήτημα των δύο στρατιωτικών, εξήγησε πως η θετική του έκβαση είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, όχι μόνο σε συμβολικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά τις περαιτέρω σχέσεις με την Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν επέμενε πως η έκδοση των 8 στην Τουρκία είναι πολύ σημαντικό -συμβολικά και προσωπικά- για τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως το προσφυγικό ήταν βεβαίως ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν και πως το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούνται ανησυχητικές ροές από τη μικρασιατική όχθη του Αιγαίου προς τα ελληνικά νησιά. Τέθηκε το ζήτημα του Κυπριακού και όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του συστήματος ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

To χρονικό της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Το τετ α τετ των δύο ανδρών, που πραγματοποιήθηκε το περιθώριο της συνόδου του NATO στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και είχε διάρκεια δύο περίπου ώρες. 

«Στις παρεμβάσεις μου τόνισα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας και όπως δήλωσε αναφέρθηκε στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης.  



«Έθεσα με ένταση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ως μια πληγή ανοιχτή, όχι μόνο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά ως μια πληγή της Συμμαχίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Δεν θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε: «Έθεσα επιτακτικά στον κ.Ερντογάν το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Προφανώς ο κ.Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα των οκτώ και του τόνισα ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Είπα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας».

Εστιάζοντας στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας για να προσθέσει: «Του είχα πει και τότε ότι η Ελλάδα το 2018 αλλάζει σελίδα και είναι στο χέρι και της Τουρκίας να αλλάξουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως με τον Τούρκο πρόεδρο συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες για τη χαλάρωση της έντασης στο Αιγαίο. 



«Σήμερα είναι ιστορική μέρα, παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η πΓΔΜ παίρνει πρόσκληση για ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η συνταγματική διαδικασία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας λέγοντας: «Βγαίνοντας από την συνάντηση με τον κ.Ερντογάν έχω περισσότερες ελπίδες, απ'ότι μπαίνοντας στη συνάντηση αυτή».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας «κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών» ενώ συμπλήρωσε: «Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των 8 δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δύο».

«Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τις άλλες χώρες, έχουμε την απαίτηση και οι άλλες χώρες να σέβονται την εθνική κυριαρχία» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις σχέσεις που διατηρεί με τον κυβερνητικό του εταίρο ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας με τον κυβερνητικό εταίρο για το θέμα της ΠΓΜΔ. Δεν υπήρξε αναφορά στη Σύνοδο στο ζήτημα αυτό. Το κρίσιμο θέμα που απασχόλησε ήταν η δομή, το μέλλον της Συμμαχίας».

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και είπε χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε φαινόμενα ανησυχητικά όσον αφορά τις ροές προσφύγων από την Τουρκία κι ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα».

«Έχει γίνει ουσιαστική δουλειά ανάμεσα στα υπ.Εξωτερικών Ελλάδας - Αλβανίας σε θέματα που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών δεκαετίες. Είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση που ανοίγει το δρόμο της σταδιακής οριοθετήσης της ΑΟΖ μας» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Τις επόμενες μέρες θα γίνει μια πρώτη τελετή στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στη γη της Αλβανίας».