Αλλαγές στον οικογενειακό γιατρό

Σε τροποποίηση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντησή του με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).

Αφού επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί στρατηγικής σημασίας τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ώστε το νέο μοντέλο της να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τους γιατρούς, τόσο αυτούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), όσο και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, το υπουργείο θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές, με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου, προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό. 

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου τετραώρου ημερησίως.
Άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του πενθημέρου, με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.
Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις.
Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της τετράωρης απασχόλησης των γιατρών δε θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς.

naftemporiki.gr