Τσίπρας – Ερντογάν τα είπαν πάνω από μιάμιση ώρα – Ο «σουλτάνος» έδιωξε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ

Νεότερη ενημέρωση:  Με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών άρχισε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, με τα φλας να… αστράφτουν. Μέχρι που ο Ερντογάν αποφάσισε να… διώξει τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση». 

Η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε ύστερα από 1 ώρα και 45 λεπτά.

Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρέθηκε η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε ήδη να στείλει το… μήνυμα του στον πρόεδρο της Τουρκίας, κατά την χθεσινή τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

 

Πρώτη ενημέρωση: Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

Γέφυρες επικοινωνίας προσπάθησε να ρίξει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο σύντομο τετ α τετ που έγινε ανάμεσα στους δυο άνδρες και με το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να παραμένει άλυτο, ο Πάνος Καμμένος δεν φάνηκε να έχει όρεξη να ανταποδώσει τις φιλοφρονήσεις στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Και αυτό λίγο πριν την συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξη Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Alpha στις Βρυξέλλες, Ευαγγελία Τσικρίκα, έθεσε ευθέως το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο διάλογος που έγινε ανάμεσα στους δυο άνδρες είναι χαρακτηριστικός:

Μεβλούτ Τσαβούσογλου:«Γεια σου Πάνο. Τι κάνεις; Εσένα σε συμπαθώ, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας»

Πάνος Καμμένος: «Στο χέρι σου είναι. Όσο κρατάτε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο»

Ο κ. Τσίπρας έθεσε χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

 ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit

Διαβάστε επίσης