Βενιζέλος για την ημερομηνία των δημοτικών εκλογών: Φθηνά παιχνίδια από την κυβέρνηση

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η επιλογή της κυβέρνησης να μεταθέσει τις δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον επόμενο Μάιο προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο όποιος σήμερα από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων, ευτελισμό των θεσμών και για φτηνά και εναλλασσόμενα παιχνίδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο εκλογικό σύστημα.

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα παιχνίδια που κάνει η κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος το 2000 η οποία θεσπίζει την ρήτρα αυξημένης πλειοψηφίας προκειμένου να τροποποιηθεί και να ισχύσει άμεσα ο εκλογικός νόμος.

«Βλέποντας αυτά τα παιχνίδια και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση υπονομεύει θεσμικά το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιστώντας την αδύναμη να ασκήσει τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες της και να υπηρετήσει τις τοπικές κοινωνίες, φαντάζομαι ότι όλες και όλοι σας θα έχετε αντιληφθεί την τεράστια σημασία που είχε η παρέμβαση που έγινε στο Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001 όταν θεσπίστηκε η ρήτρα της αυξημένης πλειοψηφίας των δύο τρίτων για την άμεση τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Αναδεικνύεται η αντικαταστάτη σημασία του Συντάγματος που αναθεωρείται με μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, πολύπλοκη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει δύο βούλες, παρεμβολή του εκλογικού σώματος και αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων ως εγγύηση της μακροπρόθεσμης σχέσης της Δημοκρατίας με τον εαυτό της, με την ιστορία, με τους θεσμούς.»

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει προαναγγείλει η κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας ότι ο Σύριζα έχει σκοπό να οδηγήσει στην απονεύρωση των εγγυήσεων του Συντάγματος με την διοργάνωση και προκήρυξη συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που θα αφορά σε δημοφιλή θέματα και έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην συναινέσει σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα

«Έχουμε μπει στην εποχή του ευτελισμό των θεσμών και της τέχνη της έντασης και τώρα θα γίνει και το επόμενο μεγάλο παιχνίδι που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, την απονεύρωση των εγγυήσεων του Συντάγματος και θα πάρει τη μορφή της ευθείας προσβολής του Συντάγματος με τη διοργάνωση και προκήρυξη δήθεν συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για διάφορα δημοφιλή θέματα τα οποία συνδέονται με την αναθεώρηση.

Ευτυχως που ο Προεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη από το 2011 ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά κατά της δυνατότητας χρήσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος για θέματα σχετιζόμενα με την αναθεώρηση του Συντάγματος.»

Ο πρώην υπουργός σχολίασε και την χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού άμυνας Πάνου Καμμένου στο Νατο όπου η πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πήρε πρόσκληση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης και χαρακτήρισε την εικόνα κωμική.

«Κωμική ηταν η εικόνα στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός να πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Πρεσπών και ο υπουργός άμυνας να δηλώνει στους δημοσιογράφους από την έδρα του ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ γιατί δεν θα ισχύσει ποτέ η συμφωνία. Είναι αυτό εικόνα εξωτερικής πολιτικής;»

 iefimerida.gr