Κρατική Όπερα Βιέννης: Ρεκόρ επισκεπτών και εισπράξεων

Πρωτοφανές ρεκόρ αριθμού επισκεπτών, εισπράξεων αλλά και πληρότητας όλων των παραγωγών της κατέγραψε στη φετινή σεζόν η ξακουστή Κρατική Όπερα της Βιέννης.

Την περίοδο παραστάσεων από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018, η Κρατική Όπερα σημείωσε νέο ρεκόρ εισπράξεων που ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, φθάνοντας τα 35,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, 608.952 άνθρωποι επισκέφθηκαν τις συνολικά 402 παραστάσεις όπερας, μπαλέτου ή τις παραστάσεις παιδικής όπερας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό πληρότητας 98,61 %, ενώ στην προηγούμενη σεζόν, 2016-2017, ο αριθμός των επισκεπτών είχε ανέλθει σε 601.532 και ο αριθμός των παραστάσεων ήταν συνολικά 390.

Ιδιαίτερα υψηλός είναι και ο αριθμός των παιδικών εισιτηρίων που στη σεζόν 2017-2018 έφτασε τις 13.469 έναντι 10.500 εισιτηρίων στην προηγούμενη περίοδο, ενώ στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθεί και ο αριθμός των περίπου 7.000 παιδιών που παρακολούθησαν τις δύο ειδικές παιδικές παραστάσεις του «Μαγικού αυλού» του Μότσαρτ την επομένη ημέρα του φημισμένου «Χορού της Κρατικής Όπερας Βιέννης», τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ικανοποίηση επικρατεί και για τη διεθνή αποδοχή της καινοτομίας του βιεννέζικου λυρικού θεάτρου, χάρη στην οποία οι ανά τον κόσμο φίλοι του μπορούν, από τα τέλη του Οκτωβρίου 2013, να παρακολουθούν «ζωντανά» στα πέρατα της υφηλίου, μέσα από το διαδίκτυο, τις παραγωγές της Κρατικής Όπερας Βιέννης, με την καταβολή χαμηλού αντιτίμου για κάθε παράσταση.
 
Όπως είχε τονίσει στο παρελθόν ο διευθυντής της, Ντομινίκ Μαγιέρ, «είμαστε της άποψης πως η δουλειά μας έχει την αξία της και για το λόγο αυτό δεν είναι δωρεάν αυτή η υπηρεσία».

Πρόσφατα, το Αυστριακό Ελεγκτικό Συνέδριο άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η Κρατική Όπερα Βιέννης διαθέτει ένα μέρος των εισιτηρίων της μέσω γραφείων εισιτηρίων ή συλλόγων, που στη συνέχεια προβαίνουν στην πώλησή τους σε αισθητά υψηλότερες τιμές, κάτι που η διεύθυνση της Όπερας προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διευθετήσει στο άμεσο μέλλον.