Στον "αέρα" η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στη σύνοδο του NATO

Η ενόχληση της Άγκυρας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC

Στον αέρα είναι η σχεδιαζόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του NATO, που θα διεξαχθεί Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία - υπερπαραγωγή του «σουλτάνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην στείλει αντιπρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν τη Δευτέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την ύπαρξη δυσαρέσκειας στην τουρκική πλευρά, όμως επισημαίνουν πως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις λόγω της παρατεταμένης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη – δίχως απαγγελία κατηγοριών – καθιστούσε δύσκολο να σταλεί αντιπροσωπεία στην ορκωμοσία.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν πως ακριβώς λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί το ραντεβού των δύο ηγετών ούτως ή άλλως δεν είχε οριστικοποιηθεί. Διευκρίνισαν πάντως πως η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην μεταβεί στην Άγκυρα για την τελετή έγινε με ευγενικό τρόπο και χωρίς πρόθεση να επιδεινωθεί η σχέση με την Τουρκία.

Εξελίξεις αναμένονται ακόμα εντός της ημέρας, με δεδομένο πως η σύνοδος αρχίζει αύριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η χθεσινή ορκωμοσία Ερντογάν αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν προσκεκλημένη και παρέστη στην τελετή.

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς να κατονομάσει την βουλευτή της ΝΔ, τόνισε χθες από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒΕ ότι «σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο,  ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί» και συνέχισε: «Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία,  Δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα».

Άμεση ήταν η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη αναφορά του ο Αλέξης Τσίπρας «ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα»

«Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος  και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας: «Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.»

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης