Πάτρα: Κρούσματα από Μανωλάδα που δημιουργούν υποψία για τσιμπήματα από μαύρη αράχνη

Συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της περιοχής από κρούσματα ατόμων που έχουν μεταφερθεί από την Ηλεία και τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε τσίμπημα από μαύρη αράχνη! Πληροφορίες του tempo24 αναφέρουν ότι τα κρούσματα είναι περίπου πέντε, προέρχονται όλα από την περιοχή της Μανωλάδας ενώ  τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα βαριά, γεγονός που  παραπέμπει σε τσίμπημα μαύρης αράχνης.

Αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς αυτο΄το είδος δεν υπάρχει στην περιοχή, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το ενδεχόμενο της μεταφοράς της.

Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών (856 επισήμως), με το μεγαλύτερο ποσοστό σε Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (όπως η Λέσβος), ενώ 30% ζουν στο υγρό, παγωμένο περιβάλλον των ασβεστολιθικών σπηλαίων. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη» (loxosceles).

Η μαύρη χρήτα.έχει μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Βρίσκεται στην ύπαιθρο, μέσα σε βράχια, κάτω από πέτρες, αλλά κι ανάμεσα στις καλλιέργειες. Υπάρχουν γύρω στα 3 διαφορετικά είδη «μαύρης χήρας» στην Ελλάδα. Αν δεν προκληθεί, δεν επιτίθεται. Αν όμως κάποιος την απομακρύνει με άγριο τρόπο, τότε μπορεί να το κάνει.Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «μαύρης χήρας» μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, καθώς το δηλητήριό της είναι νευροτοξίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης για το νευρικό σύστημα.

Γ. Κοντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ