Νέα Αχαΐα με τη Νέα Δημοκρατία

του γιωργου μαυραγανη, πρωην υφυπουργου οικονομικών

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των αρνητικών αποτελεσμάτων που προκάλεσε στην Αχαΐα η απώλεια σημαντικών ευκαιριών για ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της μετά την μεταπολίτευση. Ο νομός μας κατέγραψε και εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας,  χαμηλές επιδόσεις στον τουρισμό, προβληματικό πρωτογενή τομέα, αναξιοποίητο λιμάνι, αδυναμία στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, συρρίκνωση του επιχειρείν εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιορισμό της κατανάλωσης, αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος, ελλιπή στήριξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία.

Είναι ανώφελο να αναλωθούμε στη συζήτηση των λόγων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Αντιθέτως, είναι ωφέλιμο να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος για το πως θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το σπιράλ της ύφεσης. Για να φτάσουμε στον στόχο αυτό απαιτείται όραμα, στρατηγική και συστράτευση όλων μας στον αγώνα για τη Νέα Αχαΐα.

Πρώτα από όλα χρειάζεται να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής στην χώρα μας, που θα μας επιτρέψει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων στον νομό μας.

Η Πάτρα μπορεί να καταστεί ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο, που θα απορροφήσει εξειδικευμένους επιστήμονες και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, λόγω της παράδοσης που έχει οικοδομήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, μέσω του μοντέλου συνεργασίας Πανεπιστημίου και του ιδιωτικού τομέα.

Πιστεύω ότι η αναβάθμιση της ΒΙΠΕ, η ευχερής πρόσβαση στο λιμάνι και η διευκόλυνση εγκατάστασης επενδύσεων έντασης εργασίας, μετά από επαφές με υποψήφιους επενδυτές, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του νομού.

Ο ιστορικός και θρησκευτικός τουρισμός, μαζί με την αξιοποίηση των πανέμορφων παραλιών και ορεινών περιοχών, τα θεματικά πάρκα, η μαρίνα σκαφών αναψυχής, η προσέλκυση της κρουαζιέρας, η προώθηση του διεθνούς αυτοκινητοδρομίου, η βελτίωση - αξιοποίηση του αεροδρομίου του Αράξου, η πολιτιστική αναμόρφωση μέσω θεματικών φεστιβάλ, το θέατρο και το καρναβάλι αποτελούν επιπλέον τομείς, που μπορούν να καταστήσουν την Αχαΐα έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, που θα προσελκύσει επενδύσεις σε ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας.

Επίσης, η επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων πρωτογενούς τομέα, η αύξηση επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά και η εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελούν επιπλέον τομείς, που μπορούν να κινητοποιήσουν την οικονομία του νομού και να αυξήσουν την προσφορά εργασίας.

Κυρίως, όμως, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού ως πύλης εισαγωγής και εξαγωγής αγαθών για τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, καθώς και η λειτουργία του ως συμπληρωματικού λιμανιού του Πειραιά, για containers μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης, θα δώσουν ζωή και θέσεις εργασίας στο λιμάνι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, αποδεικνύεται πως η παρουσία του εμπορικού λιμένα στην Πάτρα θα ισχυροποιήσει την παρουσία των μονάδων που ήδη λειτουργούν, θα θέσει τις βάσεις για την προσθήκη νέων μονάδων και την αύξηση της παραγωγής και θα προσελκύσει νέες μεταποιητικές μονάδες λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η Πάτρα και το λιμάνι της πρέπει να αξιοποιήσουν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμόρφωσαν οι αυτοκινητόδρομοι της Ολυμπίας και της Ιόνιας και μέσω της ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τον Πειραιά, να εκμεταλλευτεί το λιμάνι μας τις ευκαιρίες από τη συνεργασία με το λιμάνι του Πειραιά.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν την βούληση και μπορούν να αλλάξουν την Αχαΐα. Προσωπικά, ενστερνίζομαι απόλυτα το όραμα της Νέας Αχαΐας και πιστεύω ότι θα το κάνουμε πράξη με τη Νέα Δημοκρατία μέσα από παρεμβάσεις που θα φέρουν ξανά την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στους συμπολίτες μας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ