Πάτρα: Συνεχίζονται οι Πανελλήνιοι Σκακιστικοί Αγώνες - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

στο Ρίο εως τις 15 Ιουλίου

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά οι κορυφαίες πανελλήνιες σκακιστικές διοργανώσεις γίνονται στο Ρίο. Για ένα 15νθήμερο η Αχαΐα θα συγκεντρώσει την εγχώρια αφρόκρεμα του πνευματικού αθλήματος σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο!

Κατά χρονολογική σειρά οι διοργανώσεις που συγκεντρώνουν την προσοχή δεκάδων χιλιάδων φίλων του σκακιού, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι οι:

1.    Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων για τις ηλικιακές κατηγορίες μέχρι 8, 10, 12, 14 και 16 ετών από 3 έως 9 Ιουλίου

2.    36ο Πανελλήνιο Ομαδικό Κύπελλο Final8 από 8 έως 9 Ιουλίου

3.    46ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής ( 34 ομάδες ) από 10 έως 15 Ιουλίου

 

 Η ανάθεση των αγώνων από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία στο Ρίο Αχαΐας, επιβραβεύει τις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων.

Σηματοδοτεί δε τη μετάβαση σε μια εποχή ανάπτυξης και εξέλιξης για το τοπικό σκάκι, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την υποδομή του και συνεχίζει την πλούσια σκακιστική παράδοση σε αγωνιστικές και οργανωτικές επιτυχίες.

 

Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα

3- 9 Ιουλίου 2018

Περίπου 330 σκακιστές και σκακίστριες από 7 μέχρι 16 ετών διεκδικούν πανελλήνιους τίτλους, εμπειρίες αλλά και απόλαυση, γιατί το σκάκι -ιδιαίτερα για τα παιδιά- είναι και πρέπει να είναι απόλαυση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις διοργανώσεις όπως η Α' Εθνική, που στον χώρο των αγώνων -στην προκειμένη περίπτωση το ξενοδοχείο Porto Rio- βρίσκονται παράλληλα ενήλικοι σκακιστές και παιδιά, οι μεν πρώτοι κατά τη διάρκεια της πρωινής ανάπαυλας είτε είναι κλεισμένοι μελετώντας σκάκι για κάποιες ώρες στα δωμάτιά τους είτε βρίσκονται με μια σκακιέρα σε κάποια δροσερή γωνιά, οι δε νεαροί σκακιστές το πρωί βρίσκονται κυρίως στην πισίνα του ξενοδοχείου και το βράδυ σε βόλτες στη θάλασσα! Όσοι όμως βρεθούν στο Ρίο για να δουν  τους αγώνες, θα δουν πολύ καλό σκάκι, κυρίως στη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία, αυτή των μέχρι 16 ετών, στην οποία τα παιδιά έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν πιο εντατικά το αγαπημένο τους παιχνίδι.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ
Αγώνες νοκ άουτ 8 ομάδων

Το διήμερο 8 και 9 Ιουλίου, οι 8 ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεκδικήσουν σε σύστημα νοκ άουτ το τρόπαιο. Στο φετινό Κύπελλο ξεκίνησαν περίπου 200 ομάδες από όλη τη χώρα, παίζοντας σε περιφερειακά τουρνουά. Εδώ οι συνθέσεις είναι τετραμελείς και μπορεί να αγωνισθεί οποιοσδήποτε σκακιστής ή σκακίστρια σε οποιαδήποτε σκακιέρα. Ο θεσμός του Κυπέλλου, όπως και σε άλλα αθλήματα, ενέχει σε κάποιο βαθμό και το στοιχείο της τύχης, αφού δύο πολύ καλές ομάδες μπορεί να κληρωθούν σε έναν αρχικό γύρο με τη μία από τις δύο να παίρνει την πρόκριση. Τον τίτλο της κυπελλούχου Ελλάδας θα υπερασπιστεί ο περσινός κάτοχος Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας

 

Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

10 – 15 Ιουλίου 2018

Οι 34 ισχυρότερες από τις 220 και πλέον σκακιστικές ομάδες της χώρας θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας στο 46ο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Κάθε ομάδα αποτελείται από 10 σκακιστές και σκακίστριες που αποτελούν τη βασική σύνθεση και πολλούς άλλους αναπληρωματικούς. Για λόγους ανάπτυξης του πνευματικού αθλήματος, εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει η επιλογή από την Ομοσπονδία η κάθε ομάδα να μην έχει στη βασική της σύνθεση μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά.

Στο περσινό πρωτάθλημα αγωνίστηκαν 641 σκακιστές και σκακίστριες από 21 χώρες, οι 594 βέβαια ήταν από την Ελλάδα. Οι 94 από αυτούς είχαν διεθνή τίτλο, οι 40 εκ των οποίων τον ανώτατο διεθνώς, αυτόν του γκραν μετρ (GM) και οι 28 του διεθνούς μετρ. Μια ανάλογη συμμετοχή αναμένεται και φέτος.

Τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας θα υπερασπιστεί ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 18 ετών Σταυρούλα Τσολακίδου θα αγωνιστεί στην Α΄ Εθνική με την ομάδα του ΣΟ Καβάλας

Σε όλα τα πρωταθλήματα οι αγώνες θα διεξάγονται σε ηλεκτρονικές σκακιέρες και θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, με ανάλυση και σχολιασμό από το μεγαλύτερο σκακιστικό site παγκοσμίως:www.chess24.com

Η παρουσίαση των πρωταθλημάτων θα γίνει, αντίστοιχα για το καθένα, από τα site:

Πανελλήνια Νεανικά: http://chessfed.gr/youth2018/

Κύπελλο: http://chessfed.gr/cup2018/

Α΄ Εθνική: http://chessfed.gr/league2018/

 

Ειδήσεις, σε πραγματικό χρόνο, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, βίντεο, κλπ θα υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

https://www.facebook.com/greekchessevents/

https://www.youtube.com/channel/UCigXqn60SFmidh621aycwMA

https://twitter.com/GRchessevents

https://www.instagram.com/greekchessevents/

 

O Διευθυντής αγώνων και η οργανωτική επιτροπή καλεί όλες και όλους όσους αγαπούν το σκάκι, να συμμετέχουν στην κορυφαία γιορτή του που θα αναδείξει τους νέους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες  σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, να βρεθούν αυτές τις ημέρες στο Ρίο και στην Πάτρα, να περπατήσουν στους δρόμους τους,  να ξεκουραστούν στις πλατείες, να θαυμάσουν από κοντά την γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου και να γνωρίσουν τη γη της Αχαΐας που διαθέτει σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα με σημαντικότερα τον Ναό του Αγίου Ανδρέα στη Πάτρα, την Παναγία Τρυπητή Αιγίου, μουσεία  και αρχαιολογικούς  χώρους όπως το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα, το  Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, το Κάστρο του Ρίου, το Μεσαιωνικό Κάστρο Πατρών και σπάνιες φυσικές ομορφιές όπως το  Φαράγγι του Βουραϊκού, το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Καλαβρύτων, τη Λίμνη Τσιβλού, το Δάσος της Στροφυλιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες στον Διευθυντή αγώνων κ. Γιώργο Γεωργόπουλο ( τηλ: 6931145242, email: [email protected] ).