Πάτρα: Πως η Κοινο_τοπία στήριξε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΩΦΕΛΘΗΚΑΝ 6 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Άλλη μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Δράσεων της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr. Αυτή τη φορά στηρίχθηκαν σημειολογικά 6 οικογένειες όπου οι γυναίκες υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Να θυμίσουμε ότι τα χρήματα που διατέθηκαν ήτοι 600€ συγκεντρώθηκαν από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διεθνή ημέρα δικαιωμάτων της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης». Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αυτής έγινε η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Η πιο δυνατή» (1889) του Αυγούστου Στρίντμπεργκσε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη και στη συνέχεια η χορωδία της Κοινο_Τοπίας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λίνας Γερονίκου σκόρπισε μελωδίες από το Ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα σύνθετο μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να περιλαμβάνει σωματική κακοποίηση (φυσικές πράξεις βίας), ψυχολογική κακοποίηση (ψυχολογική ή λεκτική), σεξουαλική κακοποίηση και παραμέληση. Ενδοοικογενειακή βία ορίζεται ως η βία μεταξύ νυν ή πρώην συντρόφων ή μεταξύ των μελών της οικογένειας. Θεωρείται ευρέως ως ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο λαμβάνει χώρα σε όλες τις κοινωνίες και μεταξύ όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου ή κοινωνικοοικονομικής τάξης των θυτών ή των θυμάτων. Μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς επίσης, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ψυχική υγεία του παιδιού.

Η σωματική βία ορίζεται ως η συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο πληγώνει και προκαλεί φυσικό πόνο εσκεμμένα σε ένα άλλο άτομο. Σωματική βία θεωρείται το σπρώξιμο, χαστούκι, χτύπημα, κλωτσιά, τράβηγμα μαλλιών, δάγκωμα, ρίξιμο αντικειμένων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει πόνο, τραυματισμό ή ακρωτηριασμό.

Η ψυχολογική βία μπορεί να περιλαμβάνει ταπείνωση, βρισιές, προσβολές, απειλές, απομόνωση του θύματος από αγαπημένα πρόσωπα, απαγόρευση της πρόσβασης στο οικογενειακό εισόδημα, έλεγχος. Η ψυχολογική βία είναι εξίσου σοβαρή και παρουσιάζεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις βίας είτε μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μορφές βίας.

Η σεξουαλική βία ή παρενόχληση μπορεί να περιλαμβάνει απόπειρα βιασμού, καταναγκαστική έκθεση του θύματος σε πορνογραφικό υλικό και γενικότερα την επιβολή σεξουαλικής πράξης ή συμπεριφορών οι οποίες καθιστούν τα θύματα αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην ψυχική υγεία των παιδιών είτε ως μάρτυρες περιστατικών βίας ή ως άμεσοι αποδέκτες ποικίλουν και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Η μη πρώιμη παρέμβαση δύναται να παρατείνει την εμφάνιση των επιπτώσεων ακόμα και στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε επίσης