Τέσσερις οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Στα τέσσερα ανέρχονταν έως χθες το πρωί τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που αντιμετωπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομεία της Αττικής.

Και οι τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα – κυρίως εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας – ενώ ένας ασθενής έχει λάβει ήδη εξιτήριο.

Ο νεότερος ασθενής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι ηλικίας 23 ετών και πιο ηλικιωμένος 66 ετών. Σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται ως πιθανός τόπος έκθεσης στον ιό ο Δήμος Μεγάρων.

Πώς να προστατευτείτε

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει πως η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σύμφωνα με το Κέντρο, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κλπ. Επιπρόσθετα, συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε επίσης