Πάτρα: Αναλαμβάνει δράση ο Δήμος για τα αδέσποτα στην Πανεπιστημιούπολη

τι αποφασίστηκε σε συνάντηση με φοιτητές
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την Τρίτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας προκειμένου να βρεθεί τόσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη λύση για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων που έχει διογκωθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στο χώρο της φοιτητικής εστίας καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα κουτάβια που αφήνονται στο χώρο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενημερωθήκαμε εκτενώς για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής (συμβάσεις συνολικού ύψους 70.000 ευρώ με κτηνιάτρους μέσα στο 2018, προσπάθειες για επαναλειτουργία της Πανεπιστημιακής μέριμνας ζώων που έκλεισε με απόφαση της Περιφέρειας το 2014 με εξ ολοκλήρου έξοδα του Δήμου) καθώς και για τα εμπόδια που μπαίνουν σε αυτές τις ενέργειες. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πάτρας δεν την έχει κτιριακή υποδομή αλλά ούτε και την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσει να επιλύσει αυτό το υπέρογκο πρόβλημα, ενώ κατ’ εντολή των μνημονιακών νόμων απαγορεύεται να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (π.χ. κτηνιάτρων), όπως και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι στην Ελλάδα.

Καθώς όμως το πρόβλημα είναι πραγματικά φλέγον και οι φοιτητές (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αναχωρούν σύντομα για τις καλοκαιρινές διακοπές) έχουν επωμιστεί μεγάλο κομμάτι της φροντίδας και μέριμνας των αδέσποτων της Εστίας, τόσο οικονομικά όσο και από άποψη προσπάθειας, ζητήσαμε άμεση βοήθεια προκειμένου το έργο τους αυτό να διευκολυνθεί, καθώς η νέα σύμβαση με 6 κτηνιάτρους θα υπογραφεί μέσα στον Ιούλιο. Οι εκπρόσωποι του Δήμου δεσμεύτηκαν ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα οριστικά θα αναλάβουν ορισμένα έξοδα όπως η επ' αόριστον προμήθεια απαραίτητων ζωοτροφών, η κάλυψη κόστους εμβολιασμών, θεραπείας και στείρωσης των υπαρχόντων κουταβιών αλλά και όποιων νέων έρθουν, δεσμεύσεις οι οποίες τηρήθηκαν μέσα στις επόμενες κιόλας μέρες της συνάντησης.

Το επόμενο διάστημα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για οριστική επίλυση του προβλήματος, τόσο πιέζοντας από κοινού με το Δήμο για την άμεση επαναλειτουργία της πρώην Πανεπιστημιακής μέριμνας, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση από την περιφέρεια, όσο και διεκδικώντας αύξηση του προϋπολογισμού των Δήμων πανελλαδικά και στελέχωσή τους με μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε επίσης