Σταθάκης: Μεγάλο βήμα η συμφωνία για το χρέος- Πολύ κοντά στο βασικό σενάριο

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η συμφωνία για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία οι δύο βασικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση στην οικονομία: το δημοσιονομικό έλλειμμα και το εμπορικό έλλειμμα.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο ετήσιο "Investor Day" που διοργάνωσε η BNP Paribas στην Αθήνα χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη συμφωνία για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους ως ένα μεγάλο βήμα μπροστά, μια λογική λύση, πολύ κοντά στο βασικό σενάριο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας είναι η 10ετής επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF με αναβολή της καταβολής των τόκων, που διαμορφώνουν ένα καθαρό μονοπάτι και το ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ (με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ), που δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» ιδιαίτερα σημαντικό το οποίο παρέχει εγγυήσεις χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη που δεν εξαρτάται πλέον μόνο από την κατανάλωση, αλλά από τη δυναμική ενίσχυση των εξαγωγών και από μια σειρά κλάδους, εκτός από τους παραδοσιακούς, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ανέφερε επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, έχει περάσει επιτυχώς τα stress tests, τα capital controls έχουν αρθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και προχωρά ο περιορισμός των κόκκινων δανείων μέσα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Υπογράμμισε ότι στην ενέργεια διαμορφώνεται νέο τοπίο με την απελευθέρωση των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, λιγνιτικά ΔΕΗ) σημειώνοντας ότι «καταφέραμε να διατηρήσει το Δημόσιο τον έλεγχο των εταιρειών που ελέγχουν τα δίκτυα και τις υποδομές, με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, ενώ το εμπορικό σκέλος ιδιωτικοποιείται».

«Η Ελλάδα, κατέληξε, παραμένει με έναν αριθμό παγκόσμιων αρνητικών ρεκόρ: το μεγαλύτερο δάνειο που έχει ποτέ δοθεί σε κάποια χώρα του κόσμου, η μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ. Χρειάζεται να δείξουμε σεβασμό στις προσπάθειες που έχουν κάνει οι πολίτες, είναι αυτοί που υπέφεραν περισσότερο από αυτά τα αρνητικά ρεκόρ. Είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα της συμφωνίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για την Ελλάδα στην ΕΕ στην οικογένεια της οποίας ανήκουμε».



 

Διαβάστε επίσης