Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο -Παίρνει και τη Βουλή

Νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν οι κάλπες στην Τουρκία καθώς στο 73,5% των καταμετρημέων ψήφων σδυγκεντρώνει 54,8%. Αίσθηση από την ένταξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που μπαίνει με 10% στην τουρκική Βουλή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 89,3% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται καθώς εξασφαλίζει 53,4%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ βγαίνει δεύτερος με 30,4%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 7,7%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 87,1% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 43,2% (297 έδρες), 22,3% και 143 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10% (45 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 10,7% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 64 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,4% (51 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το HDP το τελικό ποσοστό του θα βρίσκεται ανάμεσα στο 11% και το 12% .

O Ιντζέ καταγγέλλει ότι μόνο «το 37% των καλπών» έχει καταμετρηθεί

Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ κατήγγειλε πριν από λίγη ώρα ότι «αυτήν την στιγμή το σύστημα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι του 37% των καλπών. Αλλά τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι έχει καταμετρηθεί το 85%», σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet Daily News.

[Ήδη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν, που ξεχύθηκαν στους δρόμους (Φωτογραφία: ΑΡ)] Ήδη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν, που ξεχύθηκαν στους δρόμους (Φωτογραφία: ΑΡ)

[Πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν -Φωτογραφίες: EPA/SRDJAN SUKI] Πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν -Φωτογραφίες: EPA/SRDJAN SUKI

Τεράστιο πλήθος οπαδών του ΑΚP συρρέουν στην περιοχή Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν παρακολουθεί τα αποτελέσματα, ενώ σε περίπου μία ώρα (γύρω στις 22:00) αναμένεται να εκφωνήσειο την επινίκια ομιλία του.

Συγχαρητήρια από Ορμπάν, πρόεδρο Αζερμπαϊτζάν και Μπαχτσελί

Σύμφωνα με το CNNTurk ο ηγέτης του ακροδεξιού MHP και σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη διαφαινόμενη νίκη του, ενώ από τους ξένους ηγέτες πρώτοι έσπευσαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν,  πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.



 iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης