Περίτεχνα ειδώλια Κυκλαδικού πολιτισμού στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο

ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» παρουσιάζονται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο.

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) που παρουσιάζεται από τις 26 Μαΐου στους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων, σχεδιάστηκε μια μικρή ομότιτλη εκδοχή με αρχαιότητες του πρώτου Μουσείου της χώρας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η οποία περιοδεύει σε θεματικά μουσεία του.

Η περιοδεύουσα έκθεση ξεκίνησε από τη Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα και συγκέντρωσε, μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον 22.000 επισκεπτών στους δύο προαναφερθέντες προορισμούς.

Την Τρίτη 26 Ιουνίου στις 19:30 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, αποτελώντας τον τρίτο και τελευταίο σταθμό για το 2018.

Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται στην εκθεσιακή πολιτική του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να δημιουργεί, σε θεματική συνάφεια με τις κεντρικές περιοδικές του εκθέσεις, παράλληλες εκδοχές που διακτινώνουν τις συλλογές του εντός και εκτός Ελλάδας.

Η έκθεση καταγράφει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Σαράντα αρχαιότητες από τις συλλογές του κορυφαίου Μουσείου της χώρας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά, συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου.

Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ όπου παρουσιάζονται. Έτσι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδείχθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας πρωταγωνίστησαν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού πολιτισμού.