Πέντε νεκροί μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης – Συνεχείς επιχειρήσεις διάσωσης

Πέντε αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης ενώ επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Στη διάρκεια μιας πρώτης επιχείρησης χθες Παρασκευή, διασώθηκαν 94 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και 9 γυναίκες, σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων ανοικτά του Γκαραμπούλι, ανατολικά της Τρίπολης, μετά το ναυάγιο της λαστιχένιας βάρκας τους.

Πέντε μετανάστες από το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Τσαντ και την Αίγυπτο, που βρίσκονταν στην ίδια βάρκα, βρήκαν τον θάνατο, δήλωσε ο στρατηγός Αγιούμπ Κασέμ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να διευκρινίσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους.

Στην ίδια ζώνη, στη διάρκεια μιας χωριστής επιχείρησης, διασώθηκαν 91 άνθρωποι που επέβαιναν σε άλλο πλεούμενο στην ίδια ζώνη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως ήταν διαφόρων αφρικανικών εθνικοτήτων.

Συνολικά από την Τετάρτη 900 μετανάστες αναχαιτίσθηκαν ή διασώθηκαν από το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι μετανάστες που διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής εν αναμονή της επαναπροώθησής τους στη χώρα προέλευσής τους.

Εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών, οι απόπλοι από τις λιβυκές ακτές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σ’ αυτές της Ιταλίας, έχουν πολλαπλασιασθεί στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Έσωσαν 113 μετανάστες

Παράλληλα, η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Marsk Line ανακοίνωσε σήμερα πως ένα από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της διέσωσε 113 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας και βρίσκεται στα ανοικτά της Σικελίας.

Το πλοίο με την ονομασία Alexander Maersk άλλαξε πορεία το πρωί της Παρασκευής αφού έλαβε σήμα κινδύνου, διευκρίνισε ο Έλμπεκ Λίνετ, εκπρόσωπος της Maersk Line.

Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς διασώθηκαν οι άνθρωποι, ούτε πότε ελήφθη το σήμα κινδύνου.

Το πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά της πόλης Ποτσάλο στη Σικελία και αναμένει οδηγίες από το ιταλικό κέντρο συντονισμού θαλάσσιων διασώσεων MRCC.

Η αντίδραση του πληρώματος του πλοίου ανταποκρίνεται σε «έναν παραδοσιακό κώδικα συμπεριφοράς», σύμφωνα με τον Λίνετ. «Δεν είναι η πρώτη φορά … έχουν διασώσει μετανάστες δύο ή τρεις φορές τα τελευταία χρόνια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters