Ιχθυοκαλλιέργειες: Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον πρωτογενή τομέα

ΚΟΝΔΥΛΙΑ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες αναδείχθηκαν σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2018, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αττικής.

Οπως σημειώθηκε, ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον πρωτογενή τομέα, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για συγκεκριμένες δράσεις φθάνουν το 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

«Πρέπει να στραφούμε στα θέματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, και να απομακρυνθούμε από τη γενική πολιτική συζήτηση», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να στραφούμε προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας, ανταγωνιστικών προς την διεθνή αγορά».

Ανέφερε ότι «οφείλουμε να προωθήσουμε τον τομέα των εξαγωγών. Έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε πολλά περισσότερα απ΄όσα πετυχαίνουμε σήμερα».

Ειδικότερα, όσον αφορά στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κ. Πιτσιόρλας στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του χωροταξικού, λέγοντας ότι απαιτείται να γίνει η παραγωγή σε οργανωμένες περιοχές και να συνδυάζεται και με άλλους τομείς της οικονομίας μας, διασφαλίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι το περιβάλλον.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και στη διαμόρφωση εταιρειών που πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες παραγωγής, και να κάνουν σοβαρά και εξαγωγές, ποντάροντας στην ποιότητα, όπως είπε. «Οφείλουμε να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε. Ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

Απ΄την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για τον ρόλο των ιχθυοκαλλιεργειών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ως βασικές προϋποθέσεις τη δημιουργία χωροταξικού σχεδιασμού, τη μείωση της φορολογίας, την εμπέδωση πολιτικής συναίνεσης, την εφαρμογή της νομοθεσίας, την προώθηση των συνεργειών και την τόνωση της ρευστότητας, αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Γεώργιος Πετράκος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, έκανε λόγο για παραγωγική δραστηριότητα με ένταση παραγωγής γνώσης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια έκανε το ελληνικό ψάρι, ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν» και πρόσθεσε ότι «το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενέταξε στη στρατηγική του έγκαιρα την εξυπηρέτηση των αναγκών του κλάδου».

Και ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ, αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, ενώ τόνισε την ανάγκη για προβολή της εθνικής ταυτότητας, που προβάλλεται με το σήμα Fish fro Greece (Ελληνικό Ψάρι).

Όσον αφορά τις στρατηγικές προκλήσεις, ο κ. Βαλαχής αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου, την ολοκλήρωση του χωροταξικού, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, την αξιοποίηση πόρων, τη θέσπιση μέτρων εμπορίας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε σχέση με την Ελλάδα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών.

Μάλιστα, εκτίμησε πως θα αυξηθεί η ελληνική παραγωγή κατά 4% ετησίως, ενώ όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η πλέον αναπτυγμένη Μεσογειακή χώρα στην ΕΕ στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας».

Από την πλευρά του ο κ. Μπέρναρντ Φίες από τη διεύθυνση γαλάζιας οικονομίας της Ε.Ε., χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες στηρίζονται από την ελληνική Πολιτεία, ενώ τόνισε ότι λόγω της δημογραφικής αύξησης, αλλά και της μελλοντικής αύξησης της μετακίνησης των πληθυσμών, η ζήτηση για πρωτεϊνούχες τροφές θα καθοδηγεί τις αγορές.

Έτσι, όπως είπε, μοιραία, η αγορά της αλιείας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα προσεχή χρόνια. Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεση της Επιτροπής να παρέχει βοήθεια και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία διαθέτουν 1,2 δισ. ευρώ για σχετικές δράσεις, σε επίπεδο έρευνας, ανάπτυξης, χρηματοδότησης, αλλά και σε επίπεδο marketing, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου χωρικού θαλάσσιου σχεδιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ