Aegean: Υπεγράφη η συμφωνία-μαμούθ για την παραγγελία έως 42 αεροσκαφών από την Airbus

Στην υπογραφή της συμφωνίας, ύψους 5 δισ. ευρώ με την Airbus για την προμήθεια έως και 42 αεροσκαφών της οικογένειας A320neo προχώρησε σήμερα η Aegean, σε ειδική τελετή στην τεχνική της βάση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Η υπογραφή έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης στην οποία  παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, πρέσβεις και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Η συμφωνία αφορά σκάφη Α320neo, αξίας 5 δισ. δολαρίων (σε τιμές καταλόγου). Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση  εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 - 2 ώρες επιπλέον πτήσης).

«Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα» χαρακτήρισε τη σημερινή, ο Τομ Εντερς, εκτελεστικός διευθυντής της Airbus που υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους του κολοσσού των αερομεταφορών. Μάλιστα, ο κ. Εντερς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις εξελίξεις από το τελευταίο Eurogroup.

«Ακουσα τα νέα το πρωί και φαίνεται ότι η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. «Προτού πω ο,τιδήποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου που δεν είναι μαζί μας ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Airlines. Ένας συνεργάτης μας για πολλά χρόνια κι ένας αληθινός φίλος. Σας διαβεβαιώνω ότι θα τον θυμόμαστε τόσο ως έναν επιχειρηματία με εξαιρετικές ικανότητες αλλά και ως έναν ευγενή άνθρωπο».

Επίσης, ο CEO της Airbus αναφέρθηκε στο κατόρθωμα της Aegean να μείνει όρθια στα χρόνια της κρίσης. «Σ΄αυτή τη μακροχρόνια συνεργασία μας είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της καταστροφικής οικονομικής κρίσης.

Έχουμε συνεργαστεί με τόσο πολλές εταιρείες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και είναι πολύ σπάνιο το success story της Aegean. Οποιοσδήποτε μπορεί να "τρέξει" μια εταιρεία, αλλά οι ξεχωριστοί ηγέτες φαίνονται στα δύσκολα. Θα θέλαμε να συγχαρούμε την Aegean για όλες τις διακρίσεις που έχει πετύχει στην εξυπηρέτηση πελατών και την συχνότητα των πτήσεων που δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να επισκέπτεται αυτήν την υπέροχη χώρα».

Πρώτος είχε πάρει τον λόγο ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, και η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά όταν «έπεσε» το βίντεο-αφιέρωμα στον αείμνηστο ιδρυτή, Θεόδωρο Βασιλάκη.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι σήμερα είναι «ιστορική μέρα γιατί μπορέσαμε να συνδυάσουμε δυο πράγματα, την επένδυση σε νέο στόλο με την επένδυση στους ανθρώπους μας με το νέο εκπαιδευτικό κέντρο και τις υποτροφίες που βάζουμε μπροστά. Αν καταφέρουμε να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό πιστεύω δεν θα πρέπει να φοβόμαστε για τίποτα»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η AEGEAN στην ελληνική οικονομία: «Σήμερα είναι τρίτη φορά τα τελευταία 19 χρόνια που επενδύουμε σε νέα αεροσκάφη μόνο που τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά. Σήμερα επενδύουμε στην πιο επιτυχημένη εταιρεία αεροσκαφών. 

Κύριο συστατικό της επιτυχίας μας παραμένουν οι άνθρωποί μας και η δημιουργικότητά τους. Από την πρώτη στιγμή της Aegean επιλέξαμε να δώσουμε το δικό μας ποιοτικό στίγμα. Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στην φροντίδα των επιβατών μας στους μετόχους μας και φυσικά στους ανθρώπους μας.

Η Aegean πιστή και με πίστη στην Ελλάδα την Ελλάδα που υποστηρίζουμε έμπρακτα με την προβολή των προϊόντων και των περιοχών της χώρας. Όχι όμως μόνο με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να συνεισφέρουμε πλέον 350 εκατομμύρια ευρώ στα ετήσια έσοδα του δημοσίου. Κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι μας αθροιστικά αποδίδει στο δημόσιο 3 ευρώ ετησίως. Κάθε ένα αεροπλάνο που προστίθεται στη λειτουργία της εταιρείας αποδίδει εξίμισι εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργεί 90 επιπλέον θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, όμως, μίλησε για το οικονομικό πλαίσιο που στα χρόνια της κρίσης αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό: «Ο βαθμός και ο ρυθμός της ανάπτυξης ο οποίος μπορούμε να έχουμε στο μέλλον συναρτάται και από αυτό το πλαίσιο Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να κοιτάξουμε τους γείτονες χώρες και να δούμε πόσο έχουν γιγαντωθεί οι αερομεταφορείς τους με τις κατάλληλες πολιτικές και με τη στρατηγικά οφέλη για τη χώρα τους».

Οσον αφορά το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης της AEGEAN ο κ. Βασιλάκης τόνισε: «Όλη η διαδικασία και εκπαίδευση του προσωπικού να γίνεται εδώ στην Ελλάδα. Αυτή η εκπαίδευση θα καλύπτει τόσο τους πιλότους Όσο και τα πληρώματα καμπίνας. Βέβαια και σε αυτή τη μεγάλη επένδυση θα έχουμε και την αρχή της Airbus σε τεχνογνωσία. 

Επίσης για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να γίνουν πιλότοι αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ξεκινάμε άμεσα νέο πρόγραμμα υποτροφιών. Μόνο την επόμενη διετία δηλαδή το 2018 και το 2019 θα δώσουμε σε 100 υποψηφίους πιλότους οικονομική στήριξη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της Aegean είπε: «Ευθύνη προς τους ανθρώπους μας αποτελεί το να συνεχίσουμε να είμαστε ο εργοδότης που τους εμπνέει. Να τους προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελίσσονται.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στους επιβάτες μας που μας τιμούν με την παρουσία τους και τα χρήματά τους κάθε μέρα. Ευθύνη προς τους μετόχους μας που δικαιολογούν και υποστηρίζουν αυτή την επένδυση. Έχουμε ευθύνη προς τη χώρα να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον πιο αναπτυσσόμενο κλάδο της τον τουρισμό. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το ταξίδι με την ίδια εστίαση, με την ίδια προσήλωση στην ποιότητα. Τώρα, όμως, συνεχίζουμε και με τα νέα εργαλεία που μας δίνει αυτή η συμφωνία με την Airbus. Περισσότερη τεχνολογία περισσότερη τεχνογνωσία περισσότερη εμπειρία αλλά όμως πάντα με δημιουργικότητα και αφοσίωση που μας δίδαξε ο πρόεδρός μας να δείχνουμε στη λεπτομέρεια από την πρώτη μέρα. Να κάνουμε κάθε επιβάτη να νιώθει μοναδικός. Δεσμευόμαστε ξανά στην Airbus αναζητούμε και από την Airbus να δεσμευτεί σε εμάς ότι ο δεύτερος κύκλος συνεργασίας θα είναι πιο αποδοτικός.Σημασία για εμάς έχει πάντα το ταξίδι και η συνεργασία για το ταξίδι. Σημασία για εμάς έχει μόνο η εξέλιξη».

Από την πλευρά του Ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης, στην ομιλία του τόνισε: «Εδώ και 19 χρόνια προχωράμε μπροστά με διαρκή αναζήτηση με εσωτερική ζύμωση, με δημιουργική ανησυχία, αλλά πάνω από όλα με τη συστηματική δουλειά τριών χιλιάδων και πλέον ανθρώπων. Φροντίζουμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και σήμερα υπογράφουμε μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία με την Airbus, ένα συνεργάτη που είναι μαζί μας πολλά χρόνια και γνωρίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας. Μαζί λοιπόν κάνουμε το επόμενο βήμα και με την ώθηση που μας δίνει η νέα αυτή συνεργασία ξεκινάμε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης μέσω του οποίου ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα μας καθώς με τον κατάλληλο σχεδιασμό υποστήριξης και λειτουργικής αξιοποίησης μειώνεται το λειτουργικό μας κόστος και αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο στη διεθνοποιημένη και εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά αερομεταφορών στην οποία δραστηριοποιούμαστε. 

Η συμφωνία όπως γνωρίζετε αφορά στην παραγγελία 30 έως 42 αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo, μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται κατ ελάχιστον δέκα αεροσκάφη μεγαλύτερου τύπου σε μέγεθος και χωρητικότητα επιβατών. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Aegean που προχωράμε σε παραγγελία τέτοιου αεροσκάφος και κάνουμε αυτό το βήμα γιατί είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι έχουμε τη γνώση, την εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία για να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά τα μεγαλύτερα αεροσκάφη και τις δυνατότητές τους. Μας δίνουν την πλατφόρμα, το απαραίτητο Hardware, όμως ο καθοριστικός παράγοντας ο οποίος δίνει ζωή στο άψυχο μέταλλο και οδηγεί στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσίών προς τους επιβάτες μας, είναι η ποιότητα, η κουλτούρα και αποτελεσματικότητα των ανθρώπων μας. 

Καλή είναι η μεγαλύτερη εμβέλεια στις πτήσεις, καλή και η νέα τεχνολογία αλλά από μόνες τους δεν αρκούν. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του οργανισμού μας έρχεγται όταν ομάδες με ήθος, προσήλωση, ικανότητες και αποτελεσματικότητα σχεδιάζουν την βέλτιστη εκμετάλλευση των αεροσκαφών και συνεργάζονται με τις ομάδες μας στην πρώτη γραμμή, τους πιλότους μας, τα πληρώματα της καμπίνας μας, τους αφανείς ήρωες τους μηχανικούς μας, για να προστεθούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. 

Η ενδυνάμωση και η εξέλιξη αυτών ακριβώς των εξαιρετικών ομάδων είναι για εμάς προτεραιότητα και ανάγκη και αυτό επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι η σημερινή μέρα, πέρα από την υπογραφή της συμφωνίας με την Airbus, σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για την Aegean, ένα ακόμη βήμα στην εξέλιξή μας, στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την αποστολή μας που δεν είναι άλλη από τη βελτίωση των υπηρεσιών μας αναβαθμίζοντας παράλληλα την Ελληνική αερομεταφορά και την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό».

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ