Τασούλας: Βάσιμοι φόβοι για νέα εθνικά επιζήμια συμφωνία, με την Αλβανία αυτή τη φορά

ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣEI Ο ΥΠΕΞ

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας με αφορμή πληροφορίες και διαρροές για άμεσα επικείμενη διμερή συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας δήλωσε πως η κυβέρνηση φέρνει  νέα εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ

Η Κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ μετά την εθνικά πολλαπλώς επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια, τα οποία κατά δήλωση του Πρωθυπουργού τους κ. Ζαεφ «απέκτησαν επιτέλους από όλους αναγνωρισμένη Μακεδονική ταυτότητα και Μακεδονική γλώσσα» προχωρεί ακάθεκτη και σε συμφωνία με την Αλβανία για την οποία πληροφορηθήκαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος κ. Μπουσάτι ότι είναι πλέον «μη αναστρέψιμη».

Η ΝΔ φοβούμενη ευλόγως, αν κρίνει κανείς από τη συμφωνία με τα Σκόπια, μια ίδια με επίσης σοβαρά αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα μας ζήτησε ήδη επίσημα από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ενημέρωση επάνω στα εξής θέματα: 

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά; 
Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογο σας;
Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;
Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;
Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνο-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;

Μέχρι στιγμής δεν απαντήθηκαν αυτά τα ερωτήματα και συνεπώς οι ανησυχίες παραμένουν.

Ωστόσο, ήδη με το Νόμο 4543/2018 (ΦΕΚ Α 96/6-06-18) «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η Ελλάδα αναλαμβάνει μονομερώς έναντι της Αλβανίας την υποχρέωση της «περαιτέρω προώθησης της πολιτικής στήριξης της Αλβανίας όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης της στην Ε.Ε» (άρθρο 2Α)

Η περαιτέρω στήριξη που θα προσφέρει η Ελλάδα στην Αλβανία περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας για προώθηση μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο τομέα κυρίως (σώθηκαν!), αλλά και στην ίδια τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. Περιλαμβάνει επιπλέον και χρηματοδότηση ακόμη και από τον Εθνικό Προϋπολογισμό της Ελλάδος για την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων μεταφοράς τεχνογνωσίας. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πρόσφατα από τους Βουλευτές του Σύριζα και των ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ τον καταψήφισε επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη σε πολλά μέτωπα προκλητικότητα της Αλβανίας κατά της χώρας μας. 

Και ενώ αυτή η συμφωνία για μονόπλευρη βοήθεια της Ελλάδος προς την Αλβανία δεν είχε καλά-καλά δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι Τσάμηδες, ξεκινώντας από το μνημείο της δήθεν γενοκτονίας τους στην Τζάρα, πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδος μέχρι τη διάβαση του Μαυροματίου! Εάν η Κυβέρνηση των Σύριζα-Ανελ αντιλαμβάνεται το ρόλο της μόνο για να διευκολύνει την αδιόρθωτα προκλητική Αλβανία χωρίς καμία εκ μέρους της εγκατάλειψη των πολλών και ανιστόρητων προκλήσεων, τότε η κυοφορούμενη συμφωνία, όχι μόνο δεν θα λύσει χρόνια ζητήματα, αλλά θα αποτελέσει την αφετηρία διόγκωσης τους, πάντα σε βάρος της πολύπαθης εθνικής μας μειονότητας και άλλων σοβαρών εθνικών μας δικαιωμάτων.»