Πέντε ακτιβίστριες κατά του τράφικινγκ βιάστηκαν ομαδικά στην Ινδία

Οι γυναίκες εργάζονται για μια ινδική οργάνωση

Πέντε ακτιβίστριες κατά του τράφικινγκ στην Ινδία έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού υπό την απειλή όπλου σε ένα χωριό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Οι γυναίκες εργάζονται για μια ινδική οργάνωση και την Τρίτη συμμετείχαν σε ένα θεατρικό δρώμενο που είχε στόχο να ενημερώσει για τις επιπτώσεις της διακίνησης ανθρώπων στο χωριό Κοτσάνγκ της πολιτείας Τζαρκάντ.

Η τοπική αστυνομία δήλωσε πως άγνωστοι άνδρες απήγαγαν εννέα ακτιβιστές και τους οδήγησαν σε ένα δάσος, όπου εκεί χτύπησαν τους άνδρες και βίασαν τις γυναίκες.

«Πρόκειται για μια πολύ σπάνια υπόθεση, στην οποία άτομα που εργάζονται στην εκστρατεία κατά του τράφικινγκ γίνονται στόχος», τόνισε αστυνομικός, ενώ πρόσθεσε:

«Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα στην επίθεση να εμπλέκονται συμμορίες τράφικινγκ και εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες», τόνισε.

Το θεατρικό δρώμενο είχε οργανώσει η φιλανθρωπική οργάνωση Asha Kiran, η οποία διαχειρίζεται ένα καταφύγιο για κορίτσια που έχουν σωθεί από το τράφικινγκ στην περιοχή Κούντι της πολιτείας Τζαρκάντ. Περίπου 200 κορίτσια ζουν στο καταφύγιο της οργάνωσης, με τα περισσότερα να είχαν σταλεί να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί σε μεγάλες πόλεις.

Η Τζαρκάντ είναι μεταξύ των πέντε πολιτειών της Ινδίας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα τράφικινγκ, με τους διακινητές να βάζουν στο στόχαστρό τους φτωχά χωριά και να πείθουν ευάλωτες οικογένειες να στείλουν τις θυγατέρες τους στις πόλεις για να εργαστούν, καταγγέλλουν οργανώσεις αρωγής.

Ινδοί ακτιβιστές καταδίκασαν την επίθεση. «Ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συνέβη», σχολίασε ο Ραζίβ Ράνζαν Σίνχα, του δικτύου κατά του τράφικινγκ της πολιτείας Τζαρκάντ.

«Είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή γίνονται στόχος και είναι σοκαριστικό όσο και εκπληκτικό», πρόσθεσε.

Στην Ινδία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τράφικινγκ τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν 2.000 γυναίκες και παιδιά ήταν θύματα το 2016, αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντανακλούν την πραγματικότητα καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται κυρίως στις περιοχές της υπαίθρου και για αυτό τον λόγο είναι σημαντικά τα προγράμματα των διάφορων οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ