Πανεπιστήμιο Πατρών: Κατασκευάζονται 3 νέα κτίρια, ανακαινίζονται 20 αμφιθέατρα

Έγινε σήμερα η ηλεκτρονική αποσφράγιση της ανοικτής διαδικασίας για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την κατασκευή τριών νέων κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας. Αύριο το Πρυτανικό Συμβούλιοανακηρύσσει τον προσωρινό ανάδοχο (με έκπτωση 56,51%) που θα αναλάβει την ανακαίνιση των 20 αμφιθεάτρων της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΕΙ Πατρών.

Το κόστος γισ  τα τρία κτίρια ανέρχεται σε 18.000.000 ευρώ. Φορέας Υλοποίησης είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση του ελληνικού κράτους. Τα έργα που θα εκτελεστούν είναι τα εξής:

Α) Κτίριο τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Ανέγερση νέου τριώροφου κτιρίου 5.460,07 τ.μ., που περιλαμβάνει τα κατάλληλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών διδασκαλίας και αίθουσες ανάγνωσης, επτά (7) αμφιθέατρα, 24 ερευνητικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, 68 αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία προσωπικού, υπόγεια αποθήκευσης και Η/Μ. Επιπλέον, θέσεις στάθμευσης προβλέπονται στον γύρω, εντός του οικοπέδου, χώρο.

Β) Κτίριο τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.

Οι κατασκευαστικές εργασίας περιλαμβάνουν:

— κτίριο τριών (3) ορόφων με εργαστήρια εμβαδού 980,06 m2 (Κτίριο Β1),

— ισόγειο κτίριο - αμφιθέατρο 244 καθισμάτων και τέσσερα (4) άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια εμβαδού 280,71 m2 με υπόγειο 169,77 m2 (Κτίριο Γ1),

— ισόγειο κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας των 310,20 m2 (Κτίριο Δ), υπόγειο 150,29 m2 και διάδρομο σύνδεσης,

— ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του γύρω χώρου.

Γ) Κτίριο κλινικών λειτουργιών τμήματος Ιατρικής.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν:

— την ολοκλήρωση εξωτερικά των τριών (3) ορόφων για το Κτίριο Ε εμβαδού 1.993,77 m2 που περιλαμβάνει εξωτερικά τοιχώματα, μονώσεις, πόρτες, παράθυρα,

— αποπεράτωση του ισογείου Κτιρίου Ε εμβαδού 645 m2, το οποίο θα διαμορφωθεί σε δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας των 218 και 156 θέσεων,

— ο εξωτερικός διάδρομος - γέφυρα που συνδέει το Κτίριο Ε με τις άλλες μονάδες (Β, Γ και Δ),

— οι γύρω περιοχές (πεζοδρόμια, φύτευση κ.λπ.), μεταξύ του Κτιρίου Δ και Κτιρίου Ε και τον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Ε

Ανακαίνιση Αμφιθεάτρων Σχολής Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής

Αναφορικά τώρα με την ανακαίνιση των 20 αμφιθεάτρων της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΕΙ Πατρών ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 2.100.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Οι εργασίες που θα γίνουν είναι οι εξής:

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Αποτελούνται από ένα κεντρικό κτίριο που περιλαμβάνει εννέα αμφιθέατρα σε δύο επίπεδα (ισόγειο με τέσσαρα και όροφος με πέντε), ένα αμφιθέατρο του τμήματος Χημείας και ένα κτίριο με δύο αμφιθέατρα των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών, σύνολο 12 αμφιθέατρα.

Στο κεντρικό κτίριο σε όλα τα αμφιθέατρα απαιτείται αντικατάσταση των καθισμάτων γι αυτό θα αποξηλωθούν τα παλαιά για να τοποθετηθούν νέα καθίσματα και έδρανα. Θα γίνει αντικατάσταση των πλακιδίων των δαπέδων με νέο δάπεδο Linoleum. Θα επισκευασθούν οι ψευδοροφές και οι επενδύσεις των τοίχων από Heraklith και θα επαναχρωματισθούν.

Από τις ανωτέρω εργασίες εξαιρούνται το αμφιθέατρο του τμήματος Χημείας και τα δύο αμφιθέατρα των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών στα οποία είχαν γίνει σχετικά πρόσφατα εργασίες ανακαίνισης και είχαν αντικατασταθεί δάπεδα και καθίσματα. Στο εξωτερικό χώρο, πρέπει να γίνει καθαρισμός των τοίχων με υδροβολή και χρωματισμός. Οι ψευδοροφές θα επισκευασθούν.

Τα W.C. πρέπει να επισκευασθούν και στον όροφο που δεν υπάρχει W.C. ΑΜΕΑ, θα κατασκευασθεί νέο. 21 Στα υπόλοιπα αμφιθέατρα της Χημείας, Φυσικής και Μαθηματικών πρέπει να γίνουν επισκευές των δαπέδων, των ψευδοροφών, των επενδύσεων των τοίχων και ανακαίνιση χρωματισμών. Περαιτέρω θα γίνει και τοποθέτηση νέων καθισμάτων και εδράνων στη θέση των παλαιών. 2.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Αποτελούνται από ένα κεντρικό κτίριο που περιλαμβάνει οκτώ αμφιθέατρα σε τέσσερα επίπεδα. Στα αμφιθέατρα (εκτός των αμφιθεάτρων 1 – 4 – 5) απαιτείται αντικατάσταση των καθισμάτων γι αυτό θα αποξηλωθούν τα παλαιά για να τοποθετηθούν νέα καθίσματα και έδρανα. Επίσης θα γίνει αντικατάσταση των πλακιδίων των δαπέδων με νέο δάπεδο Linoleum Θα επισκευασθούν οι ψευδοροφές και οι επενδύσεις των τοίχων από Heraklith και θα επναχρωματισθούν. Στον εξωτερικό χώρο, πρέπει να γίνει καθαρισμός και χρωματισμός των τοίχων και οροφών. Τα W.C. πρέπει να ανακατασκευασθούν όλα και να κατασκευασθούν W.C. ΑΜΕΑ γιατί δεν υπάρχουν.

Κλιματισμός: Αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων κλιματισμού με αντλίες θερμότητας που θα φέρουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ποιότητας του αέρα των κλιματιζόμενων χώρων. Κατασκευή δικτύου αεραγωγών νωπού αέρα και απόρριψης. Ηλεκτροφωτισμός: Αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων των αμφιθεάτρων από λαμπτήρες LED. Αντικατάσταση των φθαρμένων υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων.

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις: Αντικατάσταση φθαρμένων ρευματοδοτών Εγκατάσταση ΑΗΔ στους πίνακες, όπου δεν υπάρχει Αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πινάκων W.C.: Αντικατάσταση φθαρμένων ειδών υγιεινής Επισκευή ή αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης των WC Επισκευή ή αντικατάσταση δικτύων αποχέτευσης των WC Πυρανίχνευση - Πυρόσβεση: Τοποθετείται νέο διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα πυρανίχνευσης και Νέο δίκτυο πυροσβεστικών φωλεών Ανελκυστήρας ΑΜΕΑ: Τέλος θα εγκατασταθεί ανελκυστήρας στα Αμφιθέατρα της Πολυτεχνικής, γιατί τα επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες, με αποτέλεσμα τα ΑΜΕΑ να μην έχουν πρόσβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ