Πάτρα: Το θέατρο act φιλοξενεί τον Τάσο Μπάμπαλη και το Εργαστήρι "Μηλιά"

Το θέατρο act φιλοξενεί τον Τάσο Μπάμπαλη και το Εργαστήρι "Μηλιά" σε ενα σεμινάριο θεάτρου με τίτλο:

“Η έννοια της Ευθραυστότητας στην θεατρική ερμηνεία-ζωντανεύοντας μιαν Έρημη Χώρα...”

“....σμίγοντας θύμηση κι επιθυμία”

Η θεατρική σύμβαση δίνει τη δυνατότητα αντίληψης των πιο λεπτών ποιοτήτων της ανθρώπινης έκφρασης όπως είναι οι έννοιες της παρόρμησης, της εσωτερικής κίνησης, της εκκρεμότητας, της ησυχίας, της ρωγμής κτλ. Ταυτόχρονα, οι έννοιες αυτές είναι και φυσικές λειτουργίες του Κόσμου και έτσι ο ερμηνευτής έχει την ευκαιρία να συνενώσει ανθρώπινες και ευρύτερες διεργασίες σε μία οργανική δραματική απόδοση.

Ο ηθοποιός (και ο δρων άνθρωπος εν γένει) προκειμένου να γευτεί τις παραπάνω ποιότητες καλείται να συντονιστεί σωματικά και συναισθηματικά με αυτό που συμβαίνει και λέγεται επιστρατεύοντας την προσωπική του ευαισθησία αλλά και συνδεόμενος με την τριγύρω αίσθηση (ομάδα, χώρος, χρόνος). Έτσι, επιτυγχάνεται μια ερμηνεία εύθραυστη, ανοιχτή σε ερωτήματα και υποθέσεις που με τη σειρά της επιφέρει μια τεχνική δεξιότητα. Η βιωματική αντίληψη του κειμένου στο εδώ και τώρα γεννά μια καινούρια φόρμα από την οποία ανατροφοδοτείται συνεχώς κρατώντας την ερμηνεία ζωντανή. Μια ερμηνεία που αξιοποιεί την αίσθηση, την αυθορμησία, την εμπιστοσύνη και την δημιουργική περιέργεια του ηθοποιού. Η ευθραυστότηα στην ερμηνεία (σε αντίθεση με μια “σκληρή” υποκριτική) φροντίζει συνεχώς το κείμενο, τον ηθοποιό και την μεταξύ τους σχέση τονίζοντας την τρυφερότητα της κάθε θεατρικής στιγμής.

Οι παραπάνω άξονες θα δουλευτούν πάνω στο κείμενο του Τ.Σ.Ελιοτ “Ερημη Χώρα” (μτφρ. Γ.Σεφέρη, εκδ. Ίκαρος), αποσπάσματα από το οποίο θα μας δώσουν το έναυσμα για σωματική και φωνητική εργασία.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:


-ζέσταμα

-ασκήσεις και παιχνίδια ευαισθητοποίησης

-επεξεργασία του ποιητικού κειμένου

-δημιουργική εργασία σε ομάδες, ζευγάρια και ατομικά.

-μοίρασμα και ανατροφοδότηση


Θα καλυφθούν οι θεματικές:


- σχέση φόρμας/περιεχομένου

-οριζόντιος και κάθετος χρόνος στο θέατρο

-το σώμα του ηθοποιού ως φορέας τρυφερότητας κι ευαισθησίας

-η αφαιρετική διαδικασία στην πρόβα και τα οφέλη της

-σχέση εκφοράς λόγου και κίνησης


Αναλόγως της επιθυμίας των συμμετεχόντων, το σεμινάριο μπορεί να κλείσει με μια μικρή παρουσίαση σε προσκεκλημένο κοινό.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς (επαγγελματίες ή μη), μουσικούς, χορευτές, εκπαιδευτικούς, ειδικούς της ψυχικής υγείας και γενικά σε οποιονδήποτε αγαπά το θέατρο και την έκφραση. Δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.

Ημερομηνίες: Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή 1 Ιουλίου 2018
Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες (4 την κάθε ημέρα με δεκάλεπτο διάλειμμα)

Κόστος:40 ευρώ (+ΦΠΑ)

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Πληροφορίες - κρατήσεις : 6976515125 - 6936122263


Ο Τάσος Μπάμπαλης είναι ψυχολόγος, δραματοθεραπευτής και θεατροπαιδαγωγός. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκπαιδεύτηκε στην Δραματοθεραπεία στο Ινστιτούτο ΑΙΩΝ και στην Παιδαγωγική Θεάτρου στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων υποκριτικής, μουσικής, κίνησης, παιδαγωγικής και ψυχοθεραπείας και έχει συντονίσει αντίστοιχα σεμινάρια και ομάδες. Ζει και εργάζεται στο Αίγιο ως υπεύθυνος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Έκφρασης Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας “Η Μηλιά”. Συντονίζει ομάδες θεατρικής έκφρασης και αυτογνωσίας από το 2010. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Σαν τραγουδιού βοή: Οι Πέρσες του Αισχύλου συναντούν το δημοτικό τραγούδι” και “Άσμα Ασμάτων:μια θήκη μύρο” . Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την σχέση δραματικής έκφρασης και βιωμένης αίσθησης του δρώντος προσώπου. Βασικός άξονας της δουλειάς του η θεώρηση του θεάτρου ως τόπου αφαίρεσης, ενδυνάμωσης και παρηγορίας