Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2018;

Απομένουν ακόμη έντεκα ημέρες έως το τέλος της προθεσμίας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2018, καθώς απομένουν ακόμη έντεκα ημέρες έως το τέλος της προθεσμίας.

Μέχρι χθες ένας στους δύο φορολογούμενους δεν είχε υποβάλει δήλωση, καθώς από τα περίπου 6,3 εκατ. υπόχρεων έχουν κατατεθεί και εκκαθαριστεί 2,9 εκατ. δηλώσεις και πλέον διακινούνται σενάρια για παράταση, κάτι που ζητούν οι λογιστές.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παράταση έως και τις 30 Ιουλίου, της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ζητεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ), λόγω κυρίως των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του Taxisnet. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν λογιστές - φοροτεχνικοί, πέρα από τις ημέρες που το Taxis υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι δυνατή η αποστολή των δηλώσεων ή να γίνεται με σημαντική καθυστέρηση, υπάρχουν ακόμη αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους.

Πρόβλημα που προκαλεί την καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων, καθιστώντας αναγκαία την παράτασή τους, είναι ο ΕΦΚΑ. Για πολλούς υπόχρεους δεν έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα αντιμετωπιστεί το γεγονός που μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο.

Διαβάστε επίσης