Πέντε περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις ζητούν υποδομές αποχέτευσης για ολόκληρο τον Δήμο Πατρέων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χαιρετίζουμε τη διασφάλιση κονδυλίων της τάξης των 11 εκατ. Ευρώ για έργα αποχέτευσης σε περιοχές της Ακτής Δυμαίων, όσο και της ευρύτερης Αγυιάς. Εκφράζουμε όμως την αγωνία μας και το ισχυρό αίτημα να ενταχθούν και οι βορειότερες περιοχές του Δ. Πατρέων (Μποζαΐτικα, Ρίο, Άγιος Βασίλειος) στο πρόγραμμα υποδομών αποχέτευσης.

Με αφετηρία αυτή την κοινή θέση οι πέντε περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις του ΣΠΟΕΠΠ, απεύθυναν επιστολή στον Αντιδήμαρχο κ. Χρ. Κορδά και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Αν. Παπανικήτα ζητώντας ενημέρωση αλλά προπαντός χρονοδιάγραμμα ενεργειών ώστε να αποκτήσει ολόκληρος ο Δήμος ένα λειτουργικό αποχετευτικό δίκτυο.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριοι,

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι με φορέα υλοποίησης της ΔΕΥΑ Πατρών «δρομολογούνται έργα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 11.000.000 ευρώ» και ότι αυτά αφορούν «παραλιακούς συλλεκτήριους αγωγούς κυρίως επί της οδού Ακτής Δυμαίων, με τους οποίους συλλέγονται τα λύματα από τους υπάρχοντες παντορροϊκούς αγωγούς.

Επίσης προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο αντλιοστάσια (Ακτή Δυμαίων και Ιεροθέου - Ακτή Δυμαίων και Ανθείας), τα οποία προωθούν τα συλλεγόμενα λύματα προς τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και από εκεί στο Βιολογικό Καθαρισμό της Πάτρας». Επίσης, «Κατασκευή έργων συλλογής και μεταφοράς στο Βιολογικό Καθαρισμό των λυμάτων στη Βορινή παραλιακή περιοχή της Πάτρας μεταξύ της θάλασσας και της οδού Αυστραλίας και μεταξύ της οδού Κανελλοπούλου και της οδού Ευήνου».

Στις περιοχές των οποίων προβλέπεται η αναβάθμιση του συστήματος αποχέτευσης δεν περιλαμβάνονται οι βόρειες περιοχές του Δήμου Πατρέων (Μποζαϊτικα, Ρίο, Άγιος Βασίλειος).

Οι πληροφορίες μας από κατοίκους των περιοχών αυτών είναι ότι η μη λειτουργία του δικτύου στις εν λόγω βόρειες περιοχές έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα την απορροή λυμάτων στη θάλασσα. Επίσης αναφέρεται έλλειψη παρακολούθησης της χρησιμοποίησης του δικτύου ακόμη για τα όμβρια ύδατα και νερά των υπογείων των οικιών.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την κατάσταση της αποχέτευσης στις προαναφερθείσες βόρειες περιοχές και για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας ώστε αυτές να έχουν πλήρες και εν λειτουργία αποχετευτικό δίκτυο.

 

Οι περιβαλλοντικές & κοινωνικές οργανώσεις του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (ΣΠΟΕΠΠ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ