Ο εισαγγελέας ζητεί την προφυλάκιση στενού συνεργάτη Τραμπ

εν αναμονή της δίκης του

Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή (15.06.2018) την προφυλάκιση του πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, εν αναμονή της δίκης του.

Σε βάρος του Μάναφορτ είχε ασκηθεί δίωξη από τον περασμένο Οκτώβριο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, τραπεζική απάτη και παράνομο λόμπινγκ. Ο ίδιος δηλώνει αθώος για όλες τις κατηγορίες και η πρώτη δίκη του πρόκειται να γίνει τον Ιούλιο στη Βιρτζίνια.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου Τραμπ είχε αποφύγει μέχρι τώρα τη φυλακή: παρέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό και ήταν υποχρεωμένος να φορά συσκευή ηλεκτρονικού εντοπισμού. Η δικαστής Έιμι Μπέρμαν-Τζάκσον αποφάσισε σήμερα να άρει αυτούς τους όρους και να διατάξει την προφυλάκισή του καθώς έκρινε ότι ο Μάναφορτ και ένας συνεργάτης του επιχείρησαν να επηρεάσουν μάρτυρες που πρόκειται να καταθέσουν στη δίκη του.

Η απόφαση της Μπέρμαν-Τζάκσον συνιστά μια νίκη για τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν αναγκαίιο να οδηγηθεί ο Μάναφορτ στη φυλακή για να μην επηρέζει τους μάρτυρες. Σύμφωνα με τον Μιούλερ, τους τελευταίους μήνες ο Μάναφορτ επιχείρησε επανηλειμμένα να τηλεφωνήσει ή να στείλει μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου σε πρώην συνεργάτες του.

«Δεν μπορώ να κλείσω τ’ αυτιά σ’ αυτές τις κατηγορίες», είπε η δικαστής. «Προδώσατε την εμπιστοσύνη που σας δείξαμε πριν από έξι μήνες», πρόσθεσε, σύμφωνα με το BuzzFeed.