Καλάβρυτα: Απόψε η συναυλία της Νορβηγικής Χορωδίας «ARKADIA»

στις 8.30 μμ στην κεντρική πλατεία

Σήμερα Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:30, το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με χορωδιακή μουσική και έργα Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Λεοντή, Μαρκόπουλου κ.α., από Νορβηγική χορωδία «ARKADIA», η οποία, επισκέπτεται την περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας, μετά από πρωτοβουλία του Αιγιώτη Αρχιμανδρίτη στην Εκκλησία του Όσλο Νορβηγίας, π. Αλέξανδρου Λουκάτου, και έχει εκφράσει την επιθυμία να παρουσιάσει το πρόγραμμα της και στα Καλάβρυτα.

Η εκδήλωση αυτή, γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018» του Δήμου Καλαβρύτων.

Η Νορβηγική Χορωδία «ARKADIA», είναι μια εικοσαμελής χορωδία, που ειδικεύεται στην ελληνική χορωδιακή μουσική. Ιδρύθηκε το 1981 στο Όσλο. Αιτία, το ενδιαφέρον και η αγάπη των Νορβηγών για την ελληνική κουλτούρα. Στην πορεία της, περισσότερο από 35 χρόνια, έχει παρουσιάσει στο κοινό της Νορβηγίας ένα ευρύτατο φάσμα χορωδιακής μουσικής, a cappella, με συνοδεία οργανική, που κυμαίνεται από το «Το Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη (πλήρες), πλήθος άλλων τραγουδιών και αποσπασμάτων έργων του (π.χ. Λειτουργία «εις κεκοιμημένους»), καθώς και τραγούδια άλλων συνθετών όπως του  Μάνου Χατζηδάκι, του Χρήστου Λεοντή, του Γιάννη Μαρκόπουλου, αποσπάσματα από «Τα Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη, κ.ο.κ., ως βυζαντινή μουσική μεταγραμμένη στη Νορβηγική, επεξεργασίες δημοτικών τραγουδιών, όπως π.χ.  του Γιάννη Κωνσταντινίδη και άλλα έργα σε επεξεργασίες της μαέστρου της από το 1988, Μαριλένας Ζλατάνου, όπως π.χ. τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα, σουίτες δημοτικών τραγουδιών, κ.ο.κ.

Το 1999 η χορωδία παρουσίασε δίσκο με «ελληνική χορωδιακή μουσική από την αρχαιότητα ως την εποχή μας» με τραγούδια του Χατζηδάκι, του αναγεννησιακού κρητικού συνθέτη, Φραγκίσκου Λεονταρίτη, επεξεργασίες βυζαντινών ύμνων του Θ. Παπακωνταντίνου, δυο χορωδιακές σουίτες, επεξεργασίες της μαέστρου Μαριλένας Ζλατάνου, (Μακεδονική, με δημοτικά τραγούδια από τη Μακεδονία, και σουίτα από χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα), απόσπασμα από τον ύμνο στον Απόλλωνα (2ος αιώνας π.Χ.) κ.λπ.

 Η Χορωδία έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο στη Νορβηγία και έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων στην Θεσσαλονίκη το 1997, στο πρόγραμμα «εκ περάτων της Γης» της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Μαέστρος της χορωδίας είναι από το 1988, η Μαριλένα Ζλατάνου, τραγουδίστρια κλασικής μουσικής, δίπλωμα μαέστρου από την Θεσσαλονίκη, με σπουδές στην Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο (Guildhall School of Music and Drama) και το Όσλο της Νορβηγίας (αριστούχος απόφοιτος του κρατικού Ωδείου και της Ακαδημίας Όπερας).

Εγκαταστημένη από χρόνια στο Όσλο, με έντονη και ποικίλη μουσική δραστηριότητα  σαν σολίστ τραγουδιού και σαν μαέστρος, με εμφανίσεις σε όπερες και ορατόρια, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, περιοδείες, μουσική δωματίου, έρευνα και  παρουσίαση παλιάς μουσικής και πλήθος άλλων συναυλιών και σε άλλες χώρες.

Η χορωδία πολύ συχνά ερμηνεύει συνθέσεις και επεξεργασμένα κομμάτια της μαέστρου.

Η Ζλατάνου, η οποία είναι και σολίστ στις συναυλίες της χορωδίας, έκανε το ντεμπούτο της ως συνθέτης το 2007 κι έχει γράψει και έργα ειδικά για τη χορωδία, τα οποία παρουσίασαν στη Νορβηγία και στην Ελλάδα στις συναυλίες τους, τρεις δε από τις χορωδιακές της επεξεργασίες της έχουν εκδοθεί από το νορβηγικό εκδοτικό μουσικό οίκο.

                                                                       

Διαβάστε επίσης