Η ...λογοκρισία του ΚΑΣ !

του απόστολου ι. Βουλδή

Με απόφασή του το περιβόητο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απαγορεύει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Αυτό ανέφερε η χθεσινή είδηση που όλοι διαβάσαμε.

Το σκεπτικό της απόφασης δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, αλλά η συνήθης πρακτική των «κεφαλών» του ΚΑΣ λαμβάνεται στο πλαίσιο της προστασίας του μνημείου, ή στις περιπτώσεις που οι παραστάσεις δεν συνάδουν με τον χώρο, όπως ισχυρίζονται.

 Ότι και να ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη του προχώρησαν σε μια ανεπίτρεπτη λογοκρισία, που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές για την χώρα, όταν στρατοκράτες διέταζαν τι επιβάλλεται να γνωρίζει ο λαός και τι όχι.

Άραγε οι φωστήρες του ΚΑΣ γνωρίζουν τον Δημήτρη Ψαθά και το διαχρονικό έργο του «Μαντάμ Σουσού»;

Εχουν έστω και την παραμικρή ιδέα για τις πρωτοποριακές παιδικές παραστάσεις που παρουσιάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη;

Γιατί δεν μπορούμε να υποθέσουμε πως επιστήμονες που στόχο ζωής έχουν να αναδεικνύουν και να προβάλλουν τον πολιτισμό είναι τόσο στενόμυαλοι !

Δεδομένου ότι ούτε αποτελούν …προσβολή για το αρχαιολογικό μνημείο οι συγκεκριμένες παραστάσεις και σε καμιά περίπτωση δεν εγκυμονεί κινδύνους για το Ρωμαϊκό Ωδείο η παρουσίαση ενός παιδικού έργου!

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΑΣ αρνείται την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Το έχει πράξει στο παρελθόν, θα το κάνει και στο μέλλον. Γιατί η αυθαιρεσία δεν έχει όρια. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε πως «οι προστάτες των μνημείων μας» έχουν ανεξέλεγκτη δράση.

Αραγε θα υπάρξει έστω και ένα μέλος του ΚΑΣ να εξηγήσει στους πατρινούς γιατί ο Δημήτρης Ψαθάς αποτελεί …κίνδυνο για το Ρωμαϊκό Ωδείο; Εστω κι αν εκ των υστέρων τροποποιήσουν την απόφασή τους (όπως το πράττουν συνήθως)...

Διαβάστε επίσης