Σάλος στη Γαλλία με τα σερβίτσια του Μακρόν –Το κόστος στα 500.000 ευρώ

ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Ένα νέο σερβίτσιο που φέρεται να αξίζει 500.000 ευρώ έχει παραγγελθεί για το Μέγαρο των Ηλυσίων και οι Γάλλοι φορολογούμενοι αδυνατούν να το δεχτούν.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μπορεί να δυσκολευτεί να αποβάλει τον τίτλο του «προέδρου των πλουσίων» λόγω του παρελθόντος του ως τραπεζίτης και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις μέτρων του, μετά από τη νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το νέο σερβίτσιο.

Τον Μάιο, το προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε πως παρήγγειλε 1.200 νέα πιάτα για τα επίσημα κρατικά δείπνα προκειμένου να αντικατασταθούν τα παλιά που «έφεραν σημάδια φθοράς».

Τα πιάτα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος προέρχονται από συλλογές που είχαν παραγγείλει οι πρώην Γάλλοι πρόεδροι Ρενέ Κοτί στη δεκαετία του ‘50 και πρόσφατα ο Ζακ Σιράκ, επομένως δεν ακουγόταν ως υπερβολή το να θέλει κάτι πιο μοντέρνο ο Εμμανουέλ Μακρόν που να αντανακλά την προεδρία του. Τότε, δεν αντέδρασε κανείς όταν το συνολικό κόστος που θα πλήρωνε ο γαλλικός λαός θα έφτανε τις 50.000 ευρώ.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, μια διαμάχη έχει ξεσπάσει σχετικά με την είδηση πως το νέο σετ θα μπορούσε να κοστίσει 10 φορές παραπάνω, δηλαδή μισό εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Canard Enchaîné, η οποία είναι γνωστή για την ύπαρξη πηγών σε ψηλά ιστάμενα άτομα.

«Το ακριβές συνολικό κόστος είναι άγνωστο προς το παρόν, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το τελικό ποσό θα είναι τεράστιο» ανέφερε η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα.

Και συνέχισε: «Ο λογαριασμός μπορεί να φτάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ, δεδομένων των τιμών, που είναι περίπου 400 ευρώ για ένα απλό πιάτο και 500 ευρώ για ένα πιο σύγχρονο μοντέλο»

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο πρόεδρος θέλει να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του στα κρατικά δείπνα με τα φανταχτερά του πιάτα – αλλά ότι οι Γάλλοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού από τις τσέπες τους.

Τα πιάτα θα κατασκευαστούν από τους εθνικούς κατασκευαστές κεραμικών, την περίφημη εταιρεία « Cité de la céramique Sèvres Limoges» του 18ου αιώνα, η οποία προμηθεύει τους βασιλείς και τις βασίλισσες της Γαλλίας με φίνα πορσελάνη για σχεδόν 300 χρόνια.

Το ποσό των 50.000 ευρώ που είχε ορίσει το παλάτι, αντιστοιχεί σε αυτό που θα λάβουν οι 30 καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για να σχεδιάσουν το νέο σερβίτσιο.

Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από « Cité de la céramique Sèvres Limoges», το οποίο λαμβάνει το 605 της χρηματοδότησης από το κράτος.

Το νέο σερβίτσιο θα έχει το όνομα « Bleu Elysée», ως αναφορά στο « Bleu de Sèvres», ένα βαθύ μπλε χρώμα που χρησιμοποιείται στην πορσελάνη που γίνεται για τους βασιλείς και τις βασίλισσες της Γαλλίας.

Το νέο σχέδιο του καλλιτέχνη Evariste Richer θα περιλαμβάνει σχέδια του παλατιού ενώ στη νέα συλλογή θα συμπεριληφθούν και 300 πιάτα για ψωμί αλλά και 900 πιατέλες που θα χρησιμοποιηθούν για τα μεγάλα κρατικά δείπνα.