Βενιζέλος: Μην συνδέει η κυβέρνηση την οικονομική με την εξωτερική πολιτική

«Ποτέ δεν συνδέσαμε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και μνημονίων με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας και ασφάλειας και ζητώ από την κυβέρνηση να τηρήσει αυτή την αρχή», σημείωσε από το βήμα της ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως «δεν τολμώ να πιστέψω ή να πω ότι μπορεί η εναγώνια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο να  συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής». 

Μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τόνισε πως «έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής που έχει διαμορφωθεί από τον Απρίλιο του 1993 και μετά και που έχει υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν. Δηλαδή υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, μιας λύσης με τη μορφή μιας διεθνούς συμφωνίας σε εφαρμογή της οποίας θα αναθεωρηθεί και το Σύνταγμα της χώρας. Όμως στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής είναι και ήταν πάντα η συνολική και οριστική αναίρεση του αλυτρωτισμού».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι και θα είμαι δίκαιος και ακριβής ως προς την αξιολόγηση του σχεδίου της συμφωνίας, χωρίς πολιτικούς τακτικισμούς και χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους αλλά δεν θα είμαι ούτε ανιστόρητος ούτε αδιάφορος για πιθανές νομικές και πολιτικές εμπλοκές οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο να εθνικά συμφέροντα. Γι΄αυτό περιμένω να δω το κείμενο της συμφωνίας».

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και απαιτείται ενημέρωση της Βουλής και υπεύθυνη τοποθέτηση» είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι η υπεύθυνη τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα και τη χρήση erga omnes «πρέπει να αφορά και τη γλώσσα και την ιθαγένεια και κυρίως τον συγχρονισμό των ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γιατί πράγματα που γίνονται δεν μπορεί να ξεγίνουν, δημιουργούνται πολύ συχνά με έμμεσους τρόπους τετελεσμένα που δεσμεύουν τη χώρα».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, έχει εκ των πραγμάτων, ήδη δεσμεύει τη χώρα, πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε, μόνη αυτή, τη διαπραγμάτευση και τη δεσμεύει ουσιαστικά, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ».

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με τον χειρισμό και τακτικισμό της, προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση και όχι να χειριστεί από το ύψος που πρέπει ένα μεγάλο εθνικό θέμα, δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων στο κείμενο της συμφωνίας που δεν έχει υιοθετηθεί τυπικά αλλά στην πραγματικότητα παράγει ήδη αποτελέσματα και δημιουργεί τριβές» είπε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα δεν μπορούμε να λύσουμε μεγάλα ιστορικά ζητήματα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ