Ριθανάδεμα ή αλλιώς κοτόπουλο με ρύζι

συνταγη

Παραδοσιακό βορειοηπειρώτικο φαγητό, το όνομα του οποίου προέρχεται από τις λέξεις «όρνιθα» και «έδεσμα». Η ανάμιξη του βραστού κοτόπουλου με το ρύζι και τη φέτα κάνει το φαγητό πάρα πολύ γευστικό.

Υλικά

Για το τέλος

1 κοτόπουλο μεγάλο (2 κιλά περίπου), κομμένο στη μέση
2 φλιτζάνια ρύζι τύπου καρολίνα
500γρ. φέτα τριμμένη
1 καρότο καθαρισμένο
2-3 κοτσάνια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
3 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150γρ. βούτυρο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
3 αβγά
220γρ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

Διαδικασία

Βάζετε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 2 λίτρα νερό περίπου, το καρότο, το σέλινο, το φύλλο δάφνης και αλάτι και το βράζετε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσοχή, δεν πρέπει όμως να φύγει το ψαχνό από τα κόκαλα. Κατά διαστήματα αφαιρείτε τον αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια.

Στο μεταξύ σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε το μαϊντανό και σοτάρετε για άλλα 3-4 λεπτά επιπλέον ή μέχρι να μαραθεί ο μαϊντανός.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το βάζετε στην άκρη και αφαιρείτε το καρότο, το σέλινο και τη δάφνη. Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Στραγγίζετε το ζωμό και τον μετράτε. Αν δεν είναι 6½ φλιτζάνια, συμπληρώνετε με νερό.

Βάζετε σε μεγάλο ταψί το ρύζι, τα κρεμμύδια με το μαϊντανό και τη φέτα. Τα ανακατεύετε καλά και στρώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί. Τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνετε με 5½ φλιτζάνια από το ζωμό που κρατήσατε (τον υπόλοιπο ζωμό τον φυλάτε για το γιαούρτι).

Κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια και τα σκορπάτε πάνω από το κοτόπουλο. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Ελέγχετε κατά διαστήματα αν τα υγρά φτάνουν να ψηθεί το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Χτυπάτε τα αβγά με το γιαούρτι και το ένα φλιτζάνι ζωμό που κρατήσατε. Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα και το ξαναβάζετε στο φούρνο να ψηθεί για 20 λεπτά περίπου μέχρι να κάνει λίγη κρούστα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή
 

Tips

Μπορείτε να βράσετε το κοτόπουλο ολόκληρο και να το βάλετε έτσι στο ταψί. Τότε μπορείτε να κρατήσετε τη μισή φέτα που βάζετε στο ρύζι και να γεμίσετε το κοτόπουλο με αυτή.

Επίσης, μπορείτε να μη βάλετε στο τέλος το γιαούρτι με τα αβγά.

Διαβάστε επίσης