Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Η έναρξη του «Jazz+Πράξεις 2018» - ΦΩΤΟ

στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Μια σπάνια βραδιά από αυτές που η τζαζ γίνεται ο πρωταγωνιστής συνεπαίρνοντας με τη μαγευτική, εθιστική ομορφιά της τις αισθήσεις του ανθρώπου έζησε το πλήθος του κόσμου, που συνέρρευσε γεμίζοντας τον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών, την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην έναρξη του «Jazz+Πράξεις 2018», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης με την εξαιρετική παρέα του προσέφερε μια μοναδική μουσική εμπειρία στην ιδιαίτερων υψηλών αξιώσεων παραγωγή του Jazz+Πράξεις, που αποζημίωσε με το παραπάνω τους πολυάριθμους θεατές. Το Petros Klampanis Group συστάθηκε ειδικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης αυτής και με αυτή τη μορφή παρουσιάστηκε μόνο στην Πάτρα.

Η ονειρική, βαθιά λυρική, μελωδική και ρυθμική μουσική ταξίδεψε σε μια σπάνια συναισθηματική και αισθαντική περιοχή όπου ο ήχος της τζαζ διασταυρώθηκε με τον ήχο της κλασικής μουσικής και με τα μεσογειακά ηχοχρώματα.

Η συναυλία άρχισε με ένα εκφραστικό σόλο του κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη και ευθύς οι εκλεκτοί μουσικοί συνοδοιπόροι του ανέβηκαν στη σκηνή. Ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Shai Maestro, γεννημένος στο Ισραήλ και με έδρα τη Νέα Υόρκη και το υπέροχο κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από τους Γιάννη Μαυρίδη (βιολί), Νίκο Μαυρίδη (βιολί), Αλέξανδρο Σμαγκούλοβ (βιόλα) και Αλέξανδρο Μποτίνη (βιολοντσέλο) αλλά και την Ελευθερία Δαουλτζή (κανονάκι) που έδωσαν έντονο άρωμα Πάτρας στην εκδήλωση, μαζί με τον Πέτρο Κλαμπάνη αποτέλεσαν τη μαγιά για το τελικό σπουδαίο αποτέλεσμα.

Συνθέσεις του Πέτρου Κλαμπάνη από τους δίσκους του «Minor Dispute» και «Chroma» αλλά και συνθέσεις του Shai Maestro ήταν η βάση του ρεπερτορίου από την οποία αναδείχτηκαν η δεξιοτεχνία, η εκφραστικότητα, η μελωδία και η ατμοσφαιρική διάσταση της μουσικής. Ιδιαίτερες στιγμές αποτέλεσαν η διασκευή του Πέτρου Κλαμπάνη στο παραδοσιακό κομμάτι «Thalassaki» όσο και η στιγμή που κάλεσε διευθύνοντας ως μαέστρος το κοινό να συμμετάσχει τραγουδώντας χωρίζοντάς το σε δυο ομάδες. Η συνεισφορά των υπέροχων μουσικών του κουαρτέτου αλλά και της σπουδαίας μουσικής παρουσίας της Ελευθερίας Δαουλτζή στο κανονάκι απέδειξαν την απόλυτη επάρκεια και συμβολή των μουσικών αυτών στο υψηλό επίπεδο της συναυλίας.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης τόσο με την πανέμορφη μουσική του και την εκτελεστική του και αυτοσχεδιαστική δεινότητα όσο και με τον υψηλό βαθμό επικοινωνίας που καλλιέργησε με το κοινό απέδειξε πως δίκαια κατατάσσεται στους περιζήτητους μουσικούς της Νέας Υόρκης. Όσο για τον Shai Maestro πρόσφερε σημαντικά τεκμήρια της μεγάλης του φήμης και της βαθιάς εκτίμησης που χαίρει σε διεθνές επίπεδο.

Μουσική για την ψυχή και το μυαλό, χωρίς ταμπέλες και στυλιστικούς περιορισμούς, με έντονα ριζωμένη την ελληνικότητα ως έμφυτη συνιστώσα και ανοιχτούς προσανατολισμούς που παίρνουν αφορμή από την ελευθερία της τζαζ αφορώντας ένα πολύ πιο διευρυμένο και ουσιαστικό πεδίο. Ένα εξαιρετικά δεμένο σχήμα με εμπνεύσεις και ελευθερία που έκανε πράξη με τον πιο ιδανικό τρόπο την ιδέα της μείξης μουσικών στοιχείων από διαφορετικούς μουσικούς χώρους δημιουργώντας ένα σπάνιο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο  είχε την προσωπική ανεξίτηλη σφραγίδα του.

Καθόλη τη διάρκεια της συναυλίες οι θερμές εκδηλώσεις του κοινού και ειδικά στο τέλος το ηχηρό χειροκρότημα ήταν η καλύτερη επιβράβευση για το ξεχωριστό αυτό καλλιτεχνικό γεγονός.

Ήταν η πιο ιδανική έναρξη για το Jazz+Πράξεις 2018, που συνεχίζεται την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 9.30μμ με τη συναυλία των Michael Wollny-Vincent Peirani και κλείνει το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 9μμ με τους The HusBand (Μιχάλη Σιγανίδη-Χάρη Λαμπράκη) και Nat Birchall Quartet, που αναμένεται να απογειώσουν το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιφυλάσσοντας στο κοινό δυνατές συγκινήσεις και εμπειρίες.

img_9011.jpg

img_0078.jpg

img_0104.jpg

img_0111.jpg

img_9071.jpg

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ