Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας ζητά παράταση των κτηματολογικών εγγραφών

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΙΑΣ, ΣΤΑΘΑΚΗ, ΚΟΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ

Στις 29 του τρέχοντος μηνός λήγει η προθεσμία για την διόρθωση των αρχικών εγγράφων που αφορούν ακίνητα που ανήκουν στο Κτηματολόγιο της Πάτρας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών επιστολές του ζητά την παράταση της προθεσμίας

Δειτε αναλυτικά:

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Στις 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα της αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Από τις 30/6/2018 το κτηματολογικό γραφείο Πατρών γίνεται οριστικό και δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών με σχετική επιστολή του τόσο στον αρμόδιο υπουργό, όσο και στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο) έχει ζητήσει ήδη την παράταση των εγγραφών του Κτηματολογίου Πατρών, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους 2018, χωρίς όμως, προς το παρόν, καμία θετική ανταπόκριση.

 Με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας, τα οποία θα θιγούν από την οριστικοποίηση στις 29/6/2018 των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών, σας καλούμε όπως συνδράμετε από τη θέση σας σ΄ αυτή την προσπάθεια.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

Όπως είναι γνωστό, στις 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα της αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Από 30/6/2018 το κτηματολογικό γραφείο Πατρών γίνεται οριστικό και δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

Ενδεικτικά, από τις 30/6/2018 και μετά...

Όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο θα «υφαρπάσει» περιουσίες πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα στις διορθώσεις αυτές για διάφορους λόγους (κάτοικοι εξωτερικού, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μόνοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κ.λ.π.)
Όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του δήθεν Δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο θα συμβεί ακόμα και αν στο δασικό χάρτη το ακίνητο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και φέρεται στα κτηματολογικά φύλλα ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της αρχικής δήλωσης ως δασικού.
Όσα ακίνητα δεν έχουν καταχωριστεί ακόμα στα κτηματολογικά φύλλα και κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, στην περίπτωση που για την νομιμοποίησή του είναι απαραίτητη η καταχώριση του τίτλου του (π.χ. αποδοχή κληρονομίας) είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα έχει προλάβει να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας, αφού σήμερα ελέγχονται οι πράξεις του Μαρτίου 2018 λόγω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και δεν θα μπορεί να ασκήσει αγωγή νόμιμα.
Για όσα ακίνητα εκκρεμεί ο έλεγχος νομιμότητας καταχωρητέας  πράξεως και για κάποιο λόγο απορριφθεί  η αίτηση καταχώρισης, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορεί να διορθώσει το τυχόν σφάλμα για το οποίο αυτή απορρίφθηκε (και το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε υπαιτιότητα του Κτηματολογίου), ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά.

Σε όλες τις παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενες περιπτώσεις και σε πλείστες όσες άλλες, δημιουργείται πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό  καθεστώς και οι πολίτες μπαίνουν σε απίστευτες περιπέτειες, για τις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες δηλώνουν στο Ε9, πληρώνουν φόρους κ.λ.π.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η ανάγκη παράτασης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου στην παρούσα φάση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους 2018, είναι παραπάνω από επιτακτική! Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών με μια σειρά ενεργειών (σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και αίτημα συνάντησης μαζί του, επικοινωνία με τους αρμοδίους του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» και ενημέρωση των Μ.Μ.Ε.) έχει ζητήσει ήδη την παράταση των εγγραφών του Κτηματολογίου, χωρίς όμως, προς το παρόν, καμία θετική ανταπόκριση.

Όλοι οι τοπικοί φορείς της πόλης μας οφείλουμε να κινητοποιηθούμε δείχνοντας την ευαισθησία μας για ακόμα μια φορά για ένα φλέγον ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς μας. Μόνο από κοινού, πιέζοντας άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ό,τι μέσο διαθέτει ο καθένας μας θα επιτύχουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την προστασία των συμπολιτών μας, οι οποίοι  διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια της περιουσίας τους και με ό,τι αρνητικό επακόλουθο μπορεί να επιφέρει αυτή!

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΣΤΑΘΑΚΗ, ΚΟΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΘΕΜΑ: «Παράταση διόρθωσης πρώτων κτηματολογικών εγγραφών»

Την 29/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Με το πέρας της προθεσμίας για την διόρθωση των αρχικών εγγραφών, ο μεταγεγραμμένος τίτλος, που τηρείται στο Υποθηκοφυλάκειο,  παύει να ισχύει και θα περιέρχεται η κυριότητα του ακινήτου, είτε στον φερόμενο στα Κτηματολογικά Φύλλα ιδιοκτήτη, είτε στο Ελληνικό Δημόσιο όταν τα ακίνητα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό στις παραπάνω περιπτώσεις οι πραγματικοί ιδιοκτήτες θα χάσουν τις νομίμως αποκτηθείσες ιδιοκτησίες τους.   

Επιπλέον, πολλά ακίνητα εμφανίζονται στις αρχικές εγγραφές, στα οικεία Κτηματολογικά Φύλλα, ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του φερόμενου ως δασικού χαρακτήρα τους. Πολλοί πολίτες έχουν υποβάλλει ενστάσεις κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξετασθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές και είναι αδύνατο να εξεταστούν μέχρι την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, ήτοι μέχρι την 29ην Ιουνίου 2018.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι πολίτες των οποίων το ακίνητο εσφαλμένα φαίνεται κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χαρακτήρα του, ακόμα και εάν  δικαιωθούν από την Επιτροπή μετά την 29-6-2018, το ακίνητό τους θα έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, λόγω της αποχής των δικηγόρων του Κτηματολογίου (για την κατάργηση των θέσεων εμμίσθων δικηγόρων με Ν. 4512/18) ο νομικός έλεγχος των υποβληθεισών προς καταχώρηση πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα σήμερα να καταχωρίζονται πράξεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2018. Επειδή είναι αδύνατο να περατωθεί ο έλεγχος στον εναπομείναντα ενάμιση (1,5) μήνα, οι πολίτες των οποίων για κάποιο λόγο απορριφθεί κάποια πράξη τους μετά την 29/6/2018, δεν θα μπορούν να διορθώσουν το τυχόν σφάλμα που έχει καταγραφεί στο Κτηματολογικό Φύλλο στις αρχικές εγγραφές, ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολιτών.

Κατόπιν αυτών καθίσταται επιβεβλημένη η παράταση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, της παραπάνω προθεσμίας, άλλως θα ανακύψει το μέγα πρόβλημα απώλειας περιουσιών πολιτών, που δηλώνονται κανονικά στο Ε9 και για τις οποίες καταβάλλεται ετησίως ο αναγκαίος ΕΝΦΙΑ και δεν έχουν τακτοποιηθεί στο κτηματολόγιο, χωρίς υπαιτιότητά τους.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ