Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα μετά την επίθεση σε Παυλόπουλο

μεσω του υπουργείου εξωτερικών

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Natura 2000» και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία νομική ισχύ.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν» τόνισε ο Α. Γεννηματάς. Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τι λένε συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσαν ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλύπτει πλήρως την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται από παλιά τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, κυρίως το «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων στο Αιγαίο. Με σχετική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, και αναφερόμενος σε προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκτίμησε ότι (ο κ. Παυλόπουλος) «επιχειρεί να συνδέσει βεβιασμένα το δίκτυο Natura 2000 με τα σύνορα και τα εδάφη. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα στα πλαίσια των προβλημάτων του Αιγαίου εκμεταλλεύεται πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα του Αιγαίου. Για το θέμα αυτό, στις 31 Μαρτίου του 2018 είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση.  Η στάση μας για το θέμα αυτό εξηγήθηκε από το υπουργείο μας την περασμένη εβδομάδα στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. 

Όμως μαζί με αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος Προκόπης Παυλόπουλος  αυτή τη φορά έκανε ανακοινώσεις που δημιουργούν με το δίκτυο Natura 2000 μια σχέση με τα σύνορα και τα εδάφη.  Δεν έχουν καμία νομική βάση αυτές οι δηλώσεις. Επίσης αυτές οι δηλώσεις είναι μια ομολογία πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα οικολογικά προγράμματα της Ε.Ε. όπως αυτό του NATURA 2000.

Η χώρα μας δεν θα δεχθεί, ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς  με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο.

Mε την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίηση μας, η ΕΕ να μην γίνει όργανο εκμετάλλευσης της Ελλάδος στα προβλήματα του Αιγαίου.

Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Αβάσιμες οι κάθε μορφής τουρκικές «διεκδικήσεις»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε δηλώσει στην ομιλία του στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με θέμα, «Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας ως σύνορα και έδαφος της Ε.Ε. Η ‘προστιθέμενη θεσμική αξία’ του ‘Δικτύου NATURA 2000’» ότι « Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000», ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης: στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αποτελεί κοινό τόπο», υπογράμμισε στην εισαγωγή της ομιλίας του, «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Εννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος ‘γκρίζας ζώνης’ ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο ‘ανοιχτό’ ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

«Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, είναι σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 και 3 και 21 παρ. 2 περ. α) και γ) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ), των άρθρων 67 παρ. 2 και 77 παρ. 2 περ. δ) και παρ. 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)και της παρ. ΙΙΙ του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008, όπως όλες οι διατάξεις αυτές έχουν ερμηνευθεί και εφαρμοσθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)», επιχειρηματολόγησε σχετικά ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει:

«Τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις ως προς τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να ενισχύσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το ‘Δίκτυο NATURA 2000’, που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα. Ειδικότερα, οι επιπτώσεις της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το ‘Δίκτυο NATURA 2000’ ως προς τον προσδιορισμό των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τον κατά το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο προσδιορισμό των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας, αναδεικνύουν τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000»

Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000» στηρίζεται σε συγκεκριμένες Οδηγίες, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης