Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα σαρώσουν την Ελλάδα για τρεις μέρες

Κορυφώνεται το κύμα ζέστης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και ο καιρός θα βρίσκεται στα όρια του μίνι καύσωνα.

Αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών, είναι η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική. Σήμερα αναμένονται σύμφωνα με την ΕΜΥ πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Την Πέμπτη  οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά τμήματα με τον υδράργυρο να φτάνει περίπου τους 35-36 βαθμούς στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή, οι θερμότερες περιοχές αναμένεται να είναι η Θεσσαλία και η Δυτική Πελοπόννησος με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 36-37 βαθμούς Κελσίου ίσως τοπικά και 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ θερμοκρασίες περίπου 34-35 βαθμών Κελσίου αναμένεται να σημειωθούν σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και τα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα.

Το Σάββατο, καθώς οι θερμές αέριες μάζες θα κινηθούν γρήγορα ανατολικότερα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις θερμότερες περιοχές να εντοπίζονται στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στη Θεσσαλία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα δυτικά, θα αρχίσουν να πνέουν δυτικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.

«Είμαστε άμαθοι, θα βρεθούμε ξαφνικά αγκαλιά με τους 40°C και τη σκόνη. Ακόμη δεν τελείωσε ο Μάιος και θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια αξιόλογη θερμή εισβολή που θα αγγίξει τα επίπεδα του καύσωνα, με διάρκεια η οποία θα αγγίξει τις τρεις ημέρες».

Με αυτό τον τρόπο ξεκινά την ανάρτησή του στο Facebook για τον καιρό ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, θέλοντας να προειδοποιήσει για τις υψηλές θερμοκρασίες που έρχονται τις επόμενες ημέρες και την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί.

Η πρώτη ιδιαιτέρως θερμή εισβολή του φετινού καλοκαιριού έρχεται στην αρχή του Ιουνίου και θα δώσει μια πρώτη γεύση από καύσωνα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Διαβάστε επίσης