Γυναίκα που γεννήθηκε χωρίς κόλπο απέκτησε γεννητικά όργανα από δέρμα ψαριού

Η πρωτοποριακή επέμβαση της επέτρεψε να έχει στα 23 της ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές

Η Jucilene Marinho από τη Βραζιλία είχε γεννηθεί χωρίς κόλπο και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες σε όλον τον κόσμο, που υποβλήθηκαν σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή του.

Η 23χρονη σήμερα γυναίκα- η οποία είχε και την πρώτη της σεξουαλική επαφή- έμαθε στα 15 της πως πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). Αυτό σήμαινε πως, παρότι αναπτυσσόταν κανονικά στην εφηβεία της, και είχε ακόμα και πόνους περιόδου- χωρίς όμως να έχει περίοδο- δεν είχε κόλπο.

Οι γιατροί, που ανέλαβαν την πρωτοποριακή επέμβαση, δημιούργησαν για την 23χρονο κόλπο, χρησιμοποιώντας δέρμα του ψαριού τιλάπια. Και πλέον η νεαρή γυναίκα απολαμβάνει υγιή σεξουαλική ζωή, τρεις μήνες μετά το «οκ» των γιατρών.

«Στην αρχή φοβόμουν πολύ, πίστευα πως θα πονέσω και φοβόμουν μήπως προκληθεί κάποια ζημιά» λέει για την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία. «Ήταν όμως μία πανέμορφη στιγμή γιατί όλα λειτούργησαν τέλεια. Δεν υπήρχε καθόλου πόνος, μόνο ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Ήταν όλα πολύ φυσιολογικά, σαν το σώμα μου να ήταν πάντα έτσι».

Η πρωτοποριακή επέμβαση λέγεται νεοκολποπλαστική και έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Οι γιατροί άνοιξαν μία οπή στην περιοχή που η νεαρή γυναίκα θα είχε κανονικά κόλπο και τοποθέτησαν το δέρμα ψαριού.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα Sun, με την επαφή με το σώμα, το δέρμα λειτουργεί σαν βλαστοκύτταρα, απορροφάται και μετατρέπεται σε ιστό, που διαμορφώνει τη μορφή που προσομοιάζει στον γυναικείο κόλπο.

Η 23χρονη λέει πως η επέμβαση της άλλαξε τη ζωή και πως επιτέλους νιώθει σαν «κανονική γυναίκα».

Το σύνδρομο MRKH διαγιγνώσκεται σε περίπου 5.000 νεογέννητα κορίτσια, και έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Εν προκειμένω η Jucilene δεν είχε τράχηλο, μήτρα, ωοθήκες ή κόλπο.

Στην ίδια επέμβαση με την 23χρονη έχουν υποβληθεί, από την ίδια ιατρική ομάδα, άλλες τέσσερις γυναίκες. Θεωρείται λιγότερο παρεμβατική από την πιο «παραδοσιακή» μέθοδο, στην οποία δημιουργείται το κολπικό κανάλι με μοσχεύματα από τη βουβωνική χώρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το δέρμα του συγκεκριμένου ψαριού χρησιμοποιήθηκε εδώ και περίπου 3 χρόνια πειραματικά για την ανακούφιση ανθρώπων που έπασχαν από σοβαρά εγκαύματα, καθώς περιέχει υψηλό βαθμό εργασίας και κολλαγόνου, που βοηθά στην ανάπλαση των ιστών.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης